Cannes Lions

Anssi Järvinen, Cannes 19.6. 16:46 päivitetty 21.6. 08:12

Hyvät, pahat ja rumat brändit

Pekka Mustonen
Supersonin Anssi Järvinen kirjoittaa tällä viikolla M&M:lle blogia Cannes Lions -festivaaleilta.

Supersonin Creative Director & Partner Anssi Järvinen kirjoittaa tällä viikolla blogia Cannes Lions -festivaaleilta Ranskan Cannesista. Ensimmäisessä kirjoituksessa tarkastellaan Cannesin festivaalien kehittymistä 1990-luvun puolivälistä nykyhetkeen.

Kun ensimmäisiä kertoja osallistuin Cannesin festivaaleille, ei tapahtumasta puhuttu enää kuitenkaan sen alkuperäisellä nimellä Cannesin mainoselokuvafestivaaleina.

1994 nimestä oli jo pudotettu sana "elokuva" pois. Silloin mukaan tulivat print- ja outdoor -kategoriat.

Reilussa 20 vuodessakin on kuitenkin tapahtunut paljon.

2011 nimeksi tuli Cannes Lions - The Festival of Creativity, ja tänä vuonna 64. tapahtuma alkaakin todenteolla antaa katetta nimelleen.

Takavuosina ei olisi tullut kuuloonkaan, että puhujapömpelissä käytettäisiin maailman mahtavimman kansakunnan presidentistä sellaisia termejä kuten "valehtelija" tai "paskanpuhuja".

Tänään niin tapahtui.

Ja hyvä näin.

New Yorkerin Pulizer-palkinnollakin palkittu toimittaja David Remnick käsitteli perin ajankohtaista teemaa viimeistä paikkaa myöten täyden Lumiere-salin yleisölle.

Hänen otsikkonsa oli Real News in the Age of Fake News.

Hän sanoi valeuutisten haastavan laatujournalismin kaikkialla maailmassa.

Kiitos sellaisten tahojen ja henkilöiden, jotka ovat käyttäneet ja käyttävät valehtelua ja paskanpuhumista tietoisesti hyväkseen omien etujensa ajamisessa.

Eli sellaisten ihmisten kuten Donald Trump, jota Remnick kehui monilahjakkuudeksi. Presidentti kun hallitsee sekä paskanpuhumisen että valehtelun.

Näilden käsitteiden välille Remnick tekee selvän eron.

Hän kutsui aikakauttamme epätietoisuuden aikakaudeksi.

Sillä emme tiedä ketä ja mitä uskoa.

Bränditkin alkavat jakaantua yhä selkeämmin uskottaviin hyviksiin ja epäluotettaviin pahiksiin.

Siis sellaisiin brändeihin, jotka uskaltavat oikeasti olla ja käyttäytyä jonkin hyvän asian puolesta. Tällaisesta esimerkkinä käy vaikkapa kotoinen Finlaysonimme, joka on vieläpä näyttänyt, että suoraselkäisyys palkitaan myös tuloksen muodossa.

Ja sitten sellaisiin, joille tärkeintä on lyhytnäköinen oman edun tavoittelu. Jotka puhuvat paskaa ja valehtelevat. Tällaisista esimerkeiksi käyvät vaikka niin kotoinen rengastestiväärentäjä kuin kansainväliset päästötestiluikuritkin.

Tässä jälkimmäisessä ryhmässä on myös sellaisia rumiksi kutsumiani brändejä, jotka eivät ymmärrä, että kilpailijoiden sijasta tänä päivänä brändin arvomaailmaa pitäisi peilata ympäröivän maailman muutoksiin pikemminkin kuin kilpailijoiden tekemisiin.

Näitä viimeksi mainittuja ei täällä Cannesissa menestyvien joukossa juurikaan näe.

Se on yksi syy siihen, että uskoni valemedioiden ja paskanpuhumisen koettelema uskoni markkinointiviestinnän tulevaisuuteen palautuu pätkittäin.

Menestyvät globaalit brändit haluavat maailmasta paremman paikan.

Siinä me markkinointiviestinnän ammattilaiset voimme olla avuksi.

Meitä tarvitaan.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö