Digital Media Finland

Virpi Martikainen 3.2. 07:10

Ikäihmiset – internetin hukattu mahdollisuus

Ikäihmisten tyypillistä verkkopalvelujen käyttäjää kuvataan hyvätuloiseksi ja kouluja käyneeksi kaupunkilaiseksi.

Tilastokeskuksen ”Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö” -tilaston mukaan yli 74 prosenttia 65-74-vuotiaista suomalaisista käytti internetiä vuonna 2016. Onko syytä hurrata? Ovatko ikäihmiset mukana kiihtyvässä digikehityksessä ja ottaneet netin haltuun?

Vanhemmassa ikäryhmässä (75-89-vuotiaat) vain vajaa kolmannes oli kysyttäessä käyttänyt internetiä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Luvut laskivat vielä roimasti, kun kysyttiin, käyttikö internetiä useita kertoja päivässä ja käyttikö internetiä mobiililaitteilla kodin ulkopuolella. 16-24-vuotiaista 93 prosenttia käytti internetiä matkapuhelimella kodin ja työpaikan ulkopuolella, mutta 75-89-vuotiaista vain kuusi prosenttia.

Melkoisen iso joukko ikäihmisiä ei ole vielä löytänyt tietään internetin ihmeelliseen maailmaan ollenkaan. Osa varmasti omasta tahdostaan. Toisaalta digimaailman kynnys voi kuitenkin olla liian korkea. Ikäihmisten tyypillistä verkkopalvelujen käyttäjää kuvataan hyvätuloiseksi ja kouluja käyneeksi kaupunkilaiseksi.

Asian voi ajatella niin, että mistä kaikesta ikäihmiset jäävätkään paitsi, kun eivät käytä internetiä. Tai asian voi ajatella niin, että mistä kaikesta muut jäävät paitsi, kun ikäihmiset eivät käytä internetiä. Ainakin hyvistä tarinoista. Montako yli 65-vuotiasta tubettajaa tiedät? Löytyisikö lukijoita tai katsojia yli 65-vuotiaiden blogikirjoituksille tai videoille?

Varmasti jäämme paitsi myös ostovoimaisista kuluttajista. Kiinnostavatko ikäihmiset muita kuin palvelutaloja? Erään 92-vuotiaan rahat olivat kiinnostaneet pankkia, mutta palvelua ei sitten herunutkaan ilman nettiä tai puhelinta.

Joskus nettiin meneminen on kiinni hyvin pienestä teknisestä ongelmasta, johon voi olla helppo ja nopea ratkaisu. Käyttäjän mielestä ongelma ei tunnu pieneltä, jos on yrittänyt ”sata kertaa” eikä siltikään onnistunut. Lähipiirini esimerkkitapauksessa 12-vuotias tyttäreni pystyi ylittämään mummille ylitse pääsemättömän teknisen kynnyksen muutamassa sekunnissa, ja mummi sai taas tablettinsa käyttöön.

Onko meillä varaa jättää näin suuri joukko vanhempaa väestöä oman onnensa varaan internet-taloudessa? Odotammeko, että asia hoituu luonnollista tietä ajan kanssa vai kannattaisiko meidän kuitenkin ahkeroida uutterammin ikäihmisten nettikynnyksen madaltamiseksi?

Virpi Martikainen on Digital Media Finlandin strategiakonsultti. 

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö