Ihmejuttuja

Sanna Hellman 28.9. 08:35 päivitetty 28.9. 12:42

Mitä luovat voivat oppia kuviokellujilta?

Mirumin Sanna Hellman

Tiimityössä ei tarvita pelkkiä staroja, vaan synkassa polskivia taitureita.

Valo syttyy. Pulssi nousee. “Heureka”, huudahdat. Tiimi kuuntelee tarkkaavaisena. Siinä se oli. Teit sen juuri. Keksit ison idean. Paremman kuin kukaan muu tänään tässä huoneessa. 10 pistettä!

Hyvän idean keksiminen on yksi palkitsevimmista tunteista mitä tiedän. Sinä onnistuit ja kaikki näkivät sen. Toit tiimille sen, mitä tarvittiin. Selkään taputtelut hivelevät itsetuntoasi samalla kun seisot jo henkisellä palkintokorokkeella.

Tämän tunteen jahtaaminen saa monesti unohtamaan sen, ettei tiimityössä tarvita pelkkiä staroja, vaan synkassa polskivia taitureita, jotka osaavat myös kuunnella ja tukea muiden ideoita.

Luovuus ei vaadi titteleitä. Hyvä idea, tai siemen sellaiseen, voi tulla mistä tahansa suunnasta. Siksi hyvän idean tunnistaminen on joskus jopa tärkeämpää kuin sellaisen väen vängällä itse keksiminen.

Mietitäänpä kaikkia niitä kertoja, kun olet esittänyt mielestäsi erinomaisen ideasi, josta kukaan ei innostu. Tämä on monesti ratkaiseva hetki idean toteutumisen kannalta. Se saa kysymään, kuinka paljon itse uskoo ideaansa. Jaksaako sitä lähteä puskemaan kovemmin, jotta muutkin ymmärtäisivät sen upeuden?

Näissä tilanteissa toinen idean tukija saattaa olla ratkaiseva punnus vaakakupissa. Ideaa tukeva kollega saa muut kyseenalaistamaan ja miettimään ajatusta vielä hetken ennen etenemistä. Kun kaksi ihmistä seisoo idean takana, ei sitä voi kuitata pelkkänä aivopieruna.

Tällaisia tukijoita soisi olevan työpaikoilla enemmän. Se, että alkuperäinen idea oli jonkun muun, ei vähennä tukijan asiantuntemusta – päinvastoin. Tilan ja tuen antaminen muille tilaisuuden tullen on erinomainen osoitus asiantuntemuksesta, sekä siitä, että yhteinen agenda on etusijalla.

Ensi kerralla ideointipalaverissa ota hetki ja hengitä. Esitä omat ideasi, mutta anna myös muiden ideoille mahdollisuus. Maistele niitä ja mieti, mitä voisitte rakentaa niistä yhdessä. Kun teette vähemmän uimahyppyjä ja enemmän kuviokelluntaa, voi koreografiastanne lopulta syntyä jotain henkeäsalpaavaa. Silloin palkintokorokkeella seisoo lopussa koko tiimi, ja se, juuri se tuntuu kymmenen kertaa paremmalta kuin yksittäinen mitali.

Kirjoittaja Sanna Hellman on Mirumin Senior Content Planner, joka omistaa yhden uimahatun ja kaksi snorkkelia.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö