Kuningassisältöä

Erol Tekkanat 21.9. 07:45 päivitetty 21.9. 10:37

Kiitos, videopelit

Pinja Nikki
Erol Tekkanat on Vapa Median luova johtaja.

Pääsin hiljattain todistamaan, kuinka valtavaksi kulttuuri-instituutioksi ja markkinointikoneistoksi videopeliteollisuus on kasvanut.

Aion puhua itselleni todella rakkaasta aiheesta – videopeleistä.

Videopelit ovat jo vuosikymmenet olleet osa popkulttuuriamme ja lapsuuden muistoja, mutta tämän päivän videopeliteollisuus on hyvin kaukana lapsuuteni pienistä pelikaupoista ja Nintendo-kasetteihin puhaltelusta. Pääsin hiljattain todistamaan, kuinka valtavaksi kulttuuri-instituutioksi ja markkinointikoneistoksi se on kasvanut.

Maailman menestynein sotapelisarja Call of Duty- järjesti muutama viikko sitten Los Angelesissa Call of Duty XP -tapahtuman, joka ilmensi kuinka merkittäviksi kulttuuri- ja viihdetuotteiksi videopelit ovat kasvaneet. Pääsin osallistumaan tapahtumaan virallisesti Pelaaja-lehden freelancetoimittajana (dream job!), mutta epävirallisesti tarkastelin tapahtumaa myös markkinoinnin ammattilaisena.

CoD-pelien julkaisija Activisionin pystyttämä sotahuvipuisto oli malliesimerkki yhteisöllisyyden, kokemuksellisuuden, viestinnän ja sisältömarkkinoinnin nerokkaasta yhdistämisestä. Tapahtuman pääroolissa nähtiin Call of Duty -pelin spektaakkelimaiset maailmanmestaruuskilpailut. Kävijät pääsivät myös ensimmäisenä maailmassa testaamaan tulevia CoD-pelejä. Listaan alla tapahtuman parhaimmat opit suunnittelijoille ja markkinoijille.

Taustatietona pelisarjan mittakaavasta: Call of Duty -pelejä on tähän mennessä myyty reilusti yli 175 miljoonaa kappaletta, eli yhteensä noin 10 miljardilla dollarilla. Kyseessä on siis yksi suosituimmista videopelisarjoista koskaan.

Tässä nopea listaus tärkeimmistä havainnoistani:

Luo brändikokemus

Tapahtumat ja kokemukset ovat äärimmäisen tarpeellisia modernin markkinoijan työkalupakissa. Ne rakentavat yhteisöllisyyttä ja luovat onnistuessaan ainutlaatuisen siteen brändiin ja sen ympärillä olevaan yhteisöön. CoD XP:n kävijöille jäi varmasti elämän mittaisia muistoja tapahtumasta.

Yhteenkuuluvuuden tunne on arvokas osa brändiä. CoD XP-tapahtuman suurin saavutus onkin tämän tunteen vahvistaminen tuomalla fanit sohvilta tapaamaan toisiaan ja idoleitaan.

Ansaitse huomiosi

Tapahtuman päärooliin nousi eSports-maailmanmestaruusottelu sekä ensikosketus tuleviin CoD-peleihin. Pelkästään mestaruusottelu generoi miljoonia katsojia ja videopelimedioiden huomion.

Ansaitun median kannalta tärkeässä roolissa olivat myös tubettajat, joista on nopeasti tullut videopelimarkkinoinnin kulmakivi. Tubettajilla on suuri valta ohjailla yleistä mielipidettä peleistä tai nostaa esiin tuntemattomampia pikkupelejä. Tapahtuma oli täynnä tubettajia maailman joka kolkasta.

Tubettajien tehtävänä oli jaella ensimmäistä kertaa nähtävää moninpelimateriaalia omissa kanavissaan. Jokainen tubettaja tuotti pelistä todennäköisesti tuntikaupalla omille faneilleen sisältöä, jota Activision ei olisi itse uskottavasti pystynyt tekemään. Tärkeä veto sekä pelin uskottavuuden, että ansaitun median kannalta.

Kuuntele kuluttajia ja ylisuorita

Activision yllätti fanit aiemmin kertomalla julkaisevansa remasteroidun version fanien rakastamasta CoD4: Modern Warfare -pelistä. Pelin mukana kerrottiin kuitenkin tulevan vain kymmenen moninpelikarttaa, vaikka alkuperäisessä pelissä niitä on kuusitoista. Fanit pettyivät ja avautuivat verkon keskustelupalstoilla.

CoD XP -tapahtumassa Activisionin toimitusjohtaja kertoi suunnitellun oloisesti, että peli sisältääkin kaikki kuusitoista alkuperäistä karttaa. Fanit mylvivät onnesta. Heitä oli kuunneltu ja kerrankin heille annettiin enemmän kuin he odottivat.

Palvo hardcore-fanejasi

CoD XP-tapahtuma palvelee pelisarjan vannoutuneimpia ja sille eniten aikaa antavia faneja. Vaikka tapahtuman kävijäkunta edustaa vain tiettyä siivua pelin pelaajista, ovat he tärkeimpiä pelin yhteisön ja kulttuurin kannalta. Muista siis aina tunnistaa omat hardcore-fanit ja miettiä miten he tuntevat itsensä tärkeiksi ja pääsevät lähemmäs brändiä kuin muut.

eSports tulee - oletko valmis?

Tapahtuma huipentui Call of Duty -pelin "MM-otteluun", jossa kaksi joukkuetta kilpaili paremmuudesta ja 800 000 dollarin pääpotista. Finaaliottelu veti vertoja mille tahansa suurelle urheilutapahtumalle. Kolmella jättinäytöllä pyörineet pelaajien uskomattomat suoritukset saivat fanit mylvimään ja selostajan suun käymään kuin Mertarannalla.

Ottelu on tähän mennessä kerännyt yli 17 miljoonaa katselukertaa Twitch-palvelussa. Kannattaa siis mainostajana tai suunnittelijana olla ensimmäisten joukossa miettimässä, miten brändi voisi koukuttaa intohimoisen eSports-yleisön, joka tulee varmasti kasvamaan lähivuosina.

Kirjoittaja Erol Tekkanat on Vapa Median luova johtaja ja tätä nykyä myös freelance-videopelitoimittaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö