Laihon klinikka

Tommi Laiho 22.2.2016 08:33 päivitetty 3.3.2016 15:39

Stereotypioiden kahdet kasvot

Aika kulkee aaltoina laumasieluisuuden ja individualismin vuoropyrskeinä. Molemmissa on puolensa. Ryhmässä on voimaa muuttaa maailmaa, mutta yleensä vain yksilöt luovat uutta.

Sinä haluat olla originelli. Haluat olla erilainen kuten ystäväsikin ovat. Niin minäkin. Elän sellaisessa kuplassa, että kuvittelen kaikkien ajatusteni ja päätösteni olevan omiani. Minua tulee tuomita tai arvostaa minuna itsenäni, koska enhän koskaan anna kenenkään ohjailla tekojani.

Aika kulkee aaltoina laumasieluisuuden ja individualismin vuoropyrskeinä. Molemmissa on puolensa. Ryhmässä on voimaa muuttaa maailmaa, mutta yleensä vain yksilöt luovat uutta.

Stereotypiat, arkkityypit, kohderyhmät ja persoonallisuusmallit pyrkivät yleistämään ihmiset ryhmiin, jotta ihmisten tekoja voitaisiin arvioida ja tulevaa käytöstä ennustaa.

Tänä päivänä yleistykset koetaan valtavana epäkohtana, suvaitsemattomuutena ja tuomitsemisena. Siinä sivussa unohdetaan perustavanlaatuinen totuus ihmisyydestä. Tarvitaan valtavaa voimaa ja suuruutta toimia vastoin oman viiteryhmän koodistoa.

Tervemenoa mafiaan, jenginuoriin, lätkäjoukkueeseen, koiranäyttelyyn, yläasteelle tai vaikka pankkiiriksi. Koitappa toimia siellä vastoin yleisesti sitovia ääneenlausumattomia sääntöjä ja arvomäärityksiä. Saat turpaasi tai kenkää.

Ihminen on sosiaalinen laumaeläin, joka rakentuu geeneistä, kasvatuksesta ja ennen kaikkea ympäristöstään. Vaikka kaupalliset median ostokohderyhmät ovat keinotekoisia, se ei tarkoita ettei kohderyhmiä olisi. Arkkityypit kirjallisuudessa ja elokuvissa mahdollistavat luonnekuvan rakentamisen ja samaistumisen. Vaikka konteksti on toinen, katsoja tai lukija voi kokea hahmon kohtalon.

Täysin originellia persoonaa kukaan ei ymmärtäisi. Hänet leimataan isoon kategoriseen yleistykseen jota kutsutaan “hulluiksi”, niin kuin tapahtuu tosielämässäkin. Aidosti erilaiset ihmiset saavat eniten lokaa osakseen. Koska hullut ovat hulluja ja sekaisin, ja se riittää määritykseksi, eikö niin?

Leimaaminen on tietysti väärin eikä kukaan ole syyllinen ennen kuin on. Yleistäminen on pahimmillaan hirveintä mahdollista vallankäyttöä, koska sen avulla pyritään tuomitsemaan kokonaisia ryhmiä perustaen mielipiteet mahdollisimman pieniin tarkoitushakuisiin nimittäjiin.

Sitä on taas ilmassa, kun suutaan pieksevät idiootit leimaavat pakolaisia. Yhtä aikaa nk. “suvaitsevaiset” yleistävät jokaisen kriittisen mielipiteen samaan rasistiseen massaan.

Yleistäminen on parhaimmillaan työkalu, jolla voimme ymmärtää ja suvaita ihmisiä. Palvellakin ehkä. Ja jos hahmottaa itsensä kuuluvaksi johonkin ryhmään, saattaa kompastua totuuksiin itsestään, joita voi käyttää kasvuun.

Mutta aseena yleistäminen lopulta kääntyy käyttäjäänsä vastaan. Yleistäjä väistämättä näyttää urpolta ihmisten edessä, koska ei ole nähnyt vaivaa ajatella itse vaan hän populisoi pyrkiessään omiin itsekkäisiin päämääriinsä.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.