Sosiaalinen sukellusvene

Timo Nurmi 17.1. 09:12

Tasa-arvoinen kodinhoito parantaa työnkin tuloksia

Timo Nurmi

Työntekijä jolla työ, perhe, lepo ja harrastukset ovat tasapainossa on parempi työntekijä.

Olin viisi ja puoli vuotta sitten ensimmäisen lapseni kanssa isyysvapaalla kun perustimme viestintätoimiston. Kun vapaa päättyi, lapsen hoitamisvastuu jakautui vaimon kanssa melko tarkkaan puoliksi. Työpäivistä tuli väkisin järkevän mittaisia, koska sitä vajaan vuoden ikäistä tappia ei vain pystynyt pitämään päiväkodissa pidempään kuin oli pakko. Vanhassa maailmassa vaimo olisi tietysti tinkinyt omista työpäivistään ja mies tehnyt uraa, mutta niin ei tehty nyt.

Tämä palautui mieleen lauantaina, kun luin Helsingin Sanomia ja Tommi Kujalan haastattelua. Siinä Kujala kertoo omasta unelmien täyttymykseen - Hasanin varatoimitusjohtajaksi - päätyneestä urastaan ja sen täydellisestä vaihtamisesta kundaliinijoogan opettajaksi ja en­neagrammiohjaajaksi.

Haastattelu vahvistaa myyttiä siitä, kuinka uralla pärjätäkseen on oltava töissä kellon ympäri. Illalla vastaillaan meileihin, joita on 200 kappaletta odottamassa. Sama pätee yrittäjyyteen. Tyypillisesti yrittäjyys nähdään enemmän elämäntapana kuin työnä. Yrittäjyys on valinta joka sopii niille, jotka eivät pelkää inhimillisiä kärsimyksiä tavoitellessaan menestystä.

HS uutisoi viikko sitten väitöstutkimuksesta, jonka mukaan "työn ja perheen yhteensovittamisessa koetut ongelmat nostavat riskiä avioeroihin ja pitkiin sairauspoissaoloihin".

"Jos työ vie niin paljon energiaa, ettei perheelle jää riittävästi aikaa, perhekin voi reagoida. Palautuminen kodissa ei ole mahdollista, vaan kodista tulee ristiriitojen pelikenttä, jossa käydään keskustelua työn rajoista", kertoo tutkimuksen tehnyt Miia Ojanen jutussa. Haasteita kokee yli neljännes palkansaajista.

Tutkimusta voisi haukkua nollatutkimukseksi. Se, että työstressi lisää riitoja kotona ei varmaan tule kenellekään uutisena. Mutta: hyvinvoinnista laajemmassa kontekstissa on alettu puhua enemmän vasta viime aikoina. "Hyvinvoiva ja työn ja perheen yhteensovittamisen tasapainoiseksi kokeva ihminen on myös tuottava työssään", sanoo Ojanen.

Samaan teemaan liittyy keskustelu unen ja levon merkityksestä: nukkumaan kymmeneltä ja vähintään kahdeksan tunnin yöunet, kiteytetään Työ, treeni & elämä – Superpomojen 24 tuntia -kirjassa. Siinä 11 johtajaa kertoo työstään ja elämästään.

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori kertoi kiinnostuneensa levosta oman uupumisensa vuoksi: 16-tuntiset työpäivät estivät palautumisen. Urheilussa lepo on suurin trendi juuri nyt, Yrjövuori sanoo. Nyt omat treenit jäävät monesti väliin, Yrjövuori jää mieluummin leikkimään kahden tyttärensä kanssa.

Lasten tai ylipäätään kotiasioiden tasa-arvoinen ja tasapuolinen hoitaminen aiheuttaa monessa perheessä aikataulu- ja logistiikkapaineita. Mutta väitän, että vastapainona se tekee työn jäljestäkin parempaa: työntekijä jolla työ, perhe, lepo ja harrastukset ovat tasapainossa on parempi työntekijä. Se näkyy tuloksissa ja sitä kautta urassa.

Ainakin oman työn sisältö tuntuu hyvältä ja asiakkaat ovat tyytyväisiä jälkeen. Ja sekä liikevaihto että tulos kasvoivat taas viime vuodesta. Nykyisellä tiellä on siis hyvä jatkaa.

Kirjoittaja Timo Nurmi on viestintätoimisto Vapa Impactin toimitusjohtaja ja perustajaosakas, joka on keskittynyt erityisesti verkon tuomiin mahdollisuuksiin. Timoa voi seurata Twitterissä @ttnurmi.