Kolumni

Jani Halme 20.8. 09:46

Mutta suurin niistä on Star Trek

Juho Kuva
ToinenPHD:n luova johtaja ja digitoimisto Kuubin osakas.

Terve teille robotit ja tervetuloa töihin!

Elokuvien ehdoton kuninkuuslajityyppi on scifi. Mikäs se on brittiläiseen ylimystökartanoon sijoittuvaa epookkia tehdessä, kun on valmis maailma, johon rakkaustarina sijoittaa. Scifi-leffan tekijän mielikuvitusta rääkätään tyystin toisella tavalla: mihin tämä kaikki oikein on menossa?

Mediaa ja markkinointia sivuavista science fiction -rainoista tarkkanäköisin on Ridley Scottin tekemä Minority Report. Ohjaaja ennusti täysin oikein hyperkohdennettavan mainonnan aikakauden. Vaikka Tom Cruise saa jolkotella kaupungilla vielä useamman vuoden ilman, että ulkomainokset muuttuvat hänen ympärillään, netin läpi ei kukaan pääse ilman kohdennuskoneiden tekemiä valistuneita analyyseja yksilön korostuneista ostoaikeista.

Pian selviää, kuka näki kauimmaksi tekoälyn ja robottien suhteen. 2001: Avaruusseikkailu -teoksessa Stanley Kubrick ja Arthur C. Clarke esittelivät meille HALin, psykoottisen tekoälyn, joka ei suostu suljettavaksi vaan kääntyy tyylipuhtaan frankensteinmaisesti isäntiään vastaan. Toisessa avaruusklassikossa mentiin täysin päinvastaiseen suuntaan. Tähtien Sodassa lähes kaikkien päähenkilöiden apuna on raksaimurin näköinen R2-D2. Kömpelö pikkurobotti puhuu hassusti piipittämällä ja hönöilee itsensä vaikeuksiin, mutta on aina valppaana auttamaan niin Luke Skywalkeria kuin Obi-Wan Kenobiakin.

Tämän vuoden Cannesin luovuusfestivaalin kuumimpia aiheita oli tekoäly. Noiden luentojen perusteella tarkimmin tulevaisuuteen näki sittenkin Star Trek - The Next Generation. 90-luvun tärkeimmän tieteissarjan kiinnostavin hahmo on keltaihoinen androidi Data, jossa yhdistyy lempeä mieli ylivoimaiseen kyvykkyyteen tiedon tallentamisessa ja käsittelemisessä. Ennen kaikkea hän oli väsymättä käytettävissä kapteeni Jean-Luc Picardin ja Tähtilaivaston muiden ihmisten osoittamissa vaarallisissa tai äärimmäisen monimutkaisia päätelmiä vaativissa tehtävissä.

Juuri Star Trekin Datan kaltaisena väsymättömänä ja oppimishaluisena apurina tekoäly pitäisi mielestäni nähdä. Jopa lyhenne vaatii hiomista. Artificial intelligencen eli AI:n sijaan kyse on IA:sta – Intelligent Assistantista.

Älykkäät apurit eivät tee päätöksiä kenenkään puolesta, eivätkä suista itsenäiseen ajatteluun kykeneviä homo sapienseja varhaiseläkkeelle. Sen sijaan ne toimivat innoittavina ja luovaa liekkiä hapettavina muusina. Olisihan se nyt kuohkeaa, kun suunnittelutiimin jäsenenä olisi kaikki koskaan tehdyt kirjat lukenut taho, joka osaa pyydettäessä avata ajattelulle tyystin uusia suuntia. Se taitaisi populaarikulttuurilliset viittaussuhteet, tarjoaisi inspiraation lähteitä ja raikkaita ajatusyhdistelmiä. Itse ainakin mieluusti työskentelisin kaiken mahdollisen asiakaspalautteen ja myyntistatistiikan läpilukeneen suunnittelukaverin kanssa, joka nostaa koko ajan esiin loppuasiakkaan mielihaluista jotain, jota aiemmin ei ole hoksattu.

Terve siis teille robotit ja tervetuloa töihin!

Paitsi jos olet HAL.

Kirjoittaja Jani Halme on ToinenPHDn 
luova johtaja ja digitoimisto 
Kuubin osakas.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Mainonnan monitaho

22.09.2017 10:37

Tuula Kallio valittiin Mainonnan Monitahon saajaksi

Dagmarin Tuula Kallio on vuoden 2017 Mainonnan Monitaho -tunnustuksen saaja. Hän haluaa ohjata tunnustukseen kuuluvan MAT-säätiön stipendin startupille, joka edistää tekoälyn ja teknologian hyödyntämistä markkinoinnissa. 5 000 euron arvoisen stipendin saavaa yritystä etsitään vielä.