Vierasblogi

Sari-Liia Tonttila 20.4. 11:56 päivitetty 21.4. 09:04

Onnistuimme! – Viestinnän huippuseminaari vihdoin Suomeen

Ahjo Communicationsin partneri ja toimitusjohtaja Sari-Liia Tonttila.

ICCO Global Summitin saaminen Helsinkiin Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 5.-6.10.2017 on viestintäteko, joka tähtää suomalaisen viestinnän tason nostamiseen. Se on tulosta usean vuoden kansainvälistä suhdetoiminnasta ja Suomi-markkinoinnista.

Tapahtuma järjestetään vuosittain eri maissa.  Aikaisemmin ICCOa ovat saaneet kunnian isännöidä Oxford, Milano, New Delhi, Pariisi ja Lissabon.

Meille kaikille viestinnän konsultoinnin ammattilaisille avautuu mahdollisuus osallistua ICCO Global Summitiin kotikentällämme. Kaksipäiväinen seminaari tulee Helsinkiin ensimmäistä kertaa, ja hyvin todennäköisesti elinaikanamme myös viimeistä kertaa.

Seminaari on hyvin tavoiteltu tapahtuma ja sen haluavat monet suuret tai kehittyvät maat omalle kamaralleen.  Jokavuotiselle hakukierrokselle ei osallistujista ole ollut puutetta. Eikä ihme: tuohan tapahtuma järjestävälle liitolle ja maalle kansainvälistä näkyvyyttä.

Ajatusjohtajuutta viestinnällä

Olen osallistunut vuodesta 2012 alkaen kansainvälisiin viestinnän huippuseminaareihin ympäri maailmaa. Suomesta ei siellä puhuta viestinnän kärkimaana. Tilannetta tuskin auttaa se, ettei suomalaisia näy näissä kansainvälisissä tapahtumissa osallistujina. Myös puhujina suomalaiset loistavat poissaolollaan.  No, totuuden nimissä täytyy sanoa, etteivät muutkaan pohjoismaat mitenkään erityisesti nouse esiin. Ruotsistakin on vain yksi toimisto ylitse muiden näkyvästi esillä: Weber Shandwickin Prime.

Meillä kaikilla markkinointiviestinnän parissa vaikuttavilla olisi mahdollisuus tehdä jotain tälle huutavalle vääryydelle, että Suomi ei erotu viestintämaana. Jos emme pysty rakentamaan omaa viestinnän ajatusjohtajuuttamme, miten pystymme viemään suomalaisia yrityksiä ylipäätään maailmalle?

Viestintätoimistojen yhteinen unelma kokoaa myös markkinointiväen

Tilanteen korjaaminen vaati koko suomalaisen viestintätoimistomaailman yhteisen unelman rakentamista. Yhdessä MTL Viestintätoimistojen jäsenten kanssa loimme strategian ja tavoitteen.

Päätimme MTL Viestintätoimistojen hallituksessa, että ensimmäinen, ei ehkä helpoin, askel suomalaisen viestintäkulttuurin kehittämisen tiellä olisi saada ICCO Global Summit Suomen kamaralle.

Kerroin aikeistamme ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten ICCO:n hallituksessa. Silloin esittelyni herätti muissa minua paljon kokeneemmissa hallituksen jäsenissä hilpeää huvittuneisuutta.

En ottanut nokkiini. Ajattelin itsekseni siinä, että nyt käynnistyi projekti ”Ceterum censeo” (”muuten olen sitä mieltä…”). ”Ceterum censeo” juontaa juurensa antiikin roomalaiseen valtiomies Cato vanhempaan; fraasi oli hänen tapansa ujuttaa joka puheen loppuun itselleen tärkeä pointti. Eli tehoa toistolla, kuten nykyään sanotaan.

Sen jälkeen jokaisessa hallituksen kokouksessa toin esiin Suomen toiveen olla ICCO Summit -isäntämaa.  Tein sen tyyliin: ”..and to conclude I’d like to welcome you all some day/maybe next year/ in the near future to Helsinki” tai ”Helsinki is more than willing to host the next ICCO Summit”.

Vuosien mittaan ymmärsin, että pienille maille ei ihan kättelyssä anneta ICCO Global Summitia. Helsinki koettiin myös vaikeasti saavutettavaksi. Ainoa selkeä etu, jonka muut hallituksen jäsenet kokivat Helsingissä, oli Suomen MTL ry:n innokkuus ja maan turvallisuus verrattuna muihin esillä oleviin kuten Brysseliin, Lontooseen tai Istanbuliin.

Mutta syksyllä tapahtuma kuitenkin saapuu Helsinkiin. Toisinaan sinnikkyys siis palkitaan, niin elämässä kuin viestinnässä. Toivon näkeväni paikalla sankoin joukoin innokkaita alan ammattilaisia.

Lisää tietoa the Global Icco Summitista.

Lisää tietoa ICCOsta.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö