Vierasblogi

Pauli Kopu 27.2.2016 12:56 päivitetty 3.3.2016 15:39

Pakotettu mainonta on pahasta

Kirjoittaja Pauli Kopu on videoon keskittyvän suunnittelutoimisto Klokin perustaja sekä luova johtaja.

Pakotetut pre-rollit ja midrollit ovat pahinta antimainontaa.

Valtaosa digimainonnasta on häirintää ja keskeytyksiä siellä missä sitä vähiten kaipaa, aktiivisen toiminnan seassa.

Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski nosti asian esiin Suomessa tammikuussa asiallisella tekstillä ja asetti käyttökokemuksen keskiöön. Pakotetut pre-rollit ja midrollit ovatkin pahinta antimainontaa, mitä on. Mainehan siinä kärsii, kun ihmisiä tahallaan kiusaa.

Ad Age puolestaan julkaisi Yhdysvalloissa hyvän kirjoituksen siitä, miten Adblock on hyvä uutinen meille kaikille.

Artikkelissa nostetaan kolme hyvää tapaa kehittyä ja taklata mainostenestosta johtuvat ongelmat:

1. Tarjotaan parempaa metriikkaa kuin klikit, sillä klikkien mittaus johtaa vain klikkien jahtaamiseen. Esimerkiksi sisällön tai mainoksen parissa käytetty aika kertoo paljon enemmän laatu-kolahdus-suhteesta kuin klikkaukset.

2. Natiivi- tai sisältömainonta tai miksi tätä nyt haluaakaan kutsua. Moni laittaa rahansa tämän varaan, vielä useampi tarjoaa sisältömarkkinointia. Vice kutsui ilmiötä Amerikassa termillä "content hoarding". Vaan kuinka moni oikeasti tekee kiinnostavaa sisältöä eikä puhu vain itsestään? Sisältömarkkinoinnilla halutaan usein edelleen höpötellä juttuja, mistä toivottu yleisö ei sitten kuitenkaan ole kiinnostunut. Ei pidä tehdä samaa kaikille, vaan kohdennetusti ja data-analyysin avulla.

3. Mainostajan tarjoamat palvelut, josta klassisimpia esimerkkejä on Michelin opas tai Guinnessin ennätystenkirja. Amerikassa mainostajat juoksevat kilpaa näille apajille, kuten Procter & Gamble ja Verizon omilla appeillään. Losilainen tuottajakaverini kertoi miten Verizon tilasi pelkkää komediallista sisältöä parilla miljoonalla appiinsä, jonka tehtävänä on viihdyttää nuoria miehiä. Urheilusisältöä tilattiin vähän isommalla summalla samaan appiin. Idea on, että ei koiteta tyrkyttää kaikille samaa viestiä vaan, puhutaan kohdennetusti, ärsyttää vähemmän.

Tekoihin perustuvasta markkinoinnista on puhuttu myös pitkään, samoin totuuden kertomisesta, dokumentaarisesta tyylistä ja mainonnan ostamisen automaation voimasta.

Nämä eivät ole mitään ihan uusia juttuja ja olisihan se nyt ihme, jos uusia kanavia ilmaantuessa myös ilmaisu ei kehittyisi.

Ritva Hanski-Pitkäkoski nostaa kirjoituksessaan esiin kuluttajan ehdoilla etenemisen. Se on viisas ajatus. Meitä kuluttajia kun ei voi enää laittaa tekemään mitään väkisin. Jos se pre-roll on pakko olla videon edessä, niin voisinko valita, haluanko katsoa pakotetusti auto- vai vaippamainoksen?

Sanotaan se nyt vielä, että olen täysin suomalaisen median puolella tässä kuten olen hyvän sisällön ja toimivan mainonnan puolella.

Pitää mitata ja katsoa käytettyä aikaa, eikä niitä klikkejä. Aikaa mitatessa enemmän on oikeasti enemmän.

Kirjoittaja Pauli Kopu on videoon keskittyvän suunnittelutoimiston perustaja sekä luova johtaja ja tästä syystä miettii elämässään ihan liian paljon vaihtoehtoisia mainosstrategioita vapaa-aikansa kustannuksella.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Nimitykset

28.03.2017 09:58

Hille Korhosesta Nokian Renkaiden toimitusjohtaja

Nokian Renkaat Oyj:n hallitus on nimittänyt tekniikan lisensiaatti Hille Korhosen (s. 1961) Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtajaksi. Nokian Renkaat tiedotti nimityksestä tiistaina. Korhonen aloittaa tehtävässään 1.6.2017.

Kommentti

28.03.2017 10:21

Seppälä horjuu, mutta kajahtiko Kalasatamasta pelastus?

Vaateketju Seppälän väki jännittää, päästääkö käräjäoikeus yhtiön yrityssaneeraukseen vai onko edessä Anttilan kohtalo eli konkurssi. Toivoa henkiin jäämisestä antaa Helsingin Kalasataman kulmilta maanantaina kiirinyt uutinen.

Nimitykset

28.03.2017 09:45

Toimistokonkari Torin mediamyynnin johtoon

Mika Räihä on nimitetty Tori.fi:n mediamyynnin johtajaksi. Hän siirtyy Toriin Sanomalta, jossa hän johti ohjelmallisen ja tulospohjaisen mainonnan tiimiä.

Media

28.03.2017 08:49

Tässä asiassa radio on edelleen lyömätön

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teoston teettämän musiikinkäyttötutkimuksen mukaan radio on edelleen käytetyin ja tärkein taustamusiikin lähde. Nettiradion kuuntelu on tutkimuksen perusteella sen sijaan vielä vähäistä.