Vierasblogi

Heli Ruotsalainen 7.7. 11:06

Sammuta somekohu yhdellä sanalla

Heli Ruotsalainen

Someraivon kohteeksi voi joutua melko lailla pyytämättä ja yllätyksenä. Kohua et voi täysin ohjailla, mutta sen saa sammumaan nopeammin yhdellä maagisella sanalla.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen joutui torstaina 6.7.2017 someraivon kohteeksi, kun hän julkaisi juuri ennen Atlantin yli lennolle nousuaan kuvan itsestään tukevan naisen vieressä lentokoneessa saatetekstillä ”Tästä tulee pitkä lento…”.

Facebook-postaus, josta koko kohu sai alkunsa. Petteri Järvinen julkaisi Facebookissa kuvan lentokoneesta Amsterdamin lentokentältä. | Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

 

Miksi juuri tämä kohu sitten syttyi? Näen sille neljä polttoainetta.

1. Toimintatapa muistutti Teri Niitin imetyskohusta ja Justine Saccon AIDS-kohusta, eli päivitys sosiaalisen median kanavaan tehtiin juuri ennen pitkälle lennolle astumista.

2. Samalla viikolla Yhdysvalloissa oli lentokoneessa tapahtunut fat shaming -kohu, ja tästä uutisoitiin laajasti myös Suomessa.

3. Kohun jo sytyttyä se paheni, kun Järvisen tililtä löytyi vanhoja twiittejä, jotka tulkittiin fat shamingiksi sekä vanhoja kolumneja, joissa hän neuvoo sosiaalisen median käytössä.

4. Suuri osa someraivoilijoista koki, että Järvinen on loukannut vieressään istuneen naisen yksityisyyttä.

Järvisen kohua seurattiin Twitterissä hashtagilla #HasPetteriLandedYet (viitaten Sacco-kohuun) ja se keräsi torstaina muutamassa tunnissa parin sadan twiittaajan voimalla paljon huomiota.

Laskeuduttuaan Atlantaan Järvinen poisti postauksen, ja alkoi selittely. Facebookissa hän pahoitteli, ei omia tekojaan, vaan sitä, jos muiden tunteita on loukattu: ”Terveisiä Atlantasta. Huomaan saaneeni käytännön oppitunnin somemokista. Tietenkin olen pahoillani jos olen loukannut muiden tunteita selfielläni.”

Twitterissä ensimmäinen viesti oli ”Laskeuduin juuri Atlantaan ja huomaan Suomessa olleen hiljainen uutispäivä, kun fb-kuvista uutisoidaan. #somemoka”

Petteri Järvisen poistama twiitti, jossa hän kommentoi FB-postauksestaan noussutta somekohua. | Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

 

Tämän viestin Järvinen kuitenkin poisti, ja postasi uuden: ”Pahoittelen ja pyydän anteeksi jos fb-päivitykseni on loukannut muita. #somemoka tulee aina yllätyksenä, mutta uutisena en sitä pidä.

Petteri Järvinen pahoitteli päivitystään Twitterissä. | Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

 

Mitä Järvisen olisi sitten pitänyt tehdä?

Pyytää anteeksi. Ei anteeksi, mutta… Ei anteeksi, jos… Vaan anteeksi, piste.

Ei pahoitella, ei selitellä. Ei varsinkaan alkaa tulkitsemaan muiden ihmisten tuntemuksia.

Anteeksi-sana on maaginen, ja mikään muu ei kelpaa. Tämä sana tuntuu olevan vain yhtä vaikeaa sanoa kuin ”rakastan”. Joskus kuitenkaan mikään muu ei vain kelpaa.

Ymmärrän kyllä hyvin se tuskan, jota somekohun keskiöön joutunut ihminen kokee kun mahdollisuutta omille lieventäville asianhaaroille tai selityksille ei ole. Järvinen koki saamansa mediahuomion mätäkuun jutuksi ja ylimitoitetuksi antaen auliisti haastattelun kohuun liittyen jotta pääsi selittämään asiaansa.

Mitä opimme tästä? Vaikka Järvinen itse on jopa kirjoittanut kolumneja somekohuista, ei näitä asioita opi koulutuksissa, vaan kantapään kautta.

Statistiikka Petteri Järvisen Twitter-tililtä torstain ja perjantain ajalta. | Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä

 

Elämme loukkaantujien ja someraivojen aikakaudella, jossa paraskaan asiantuntija ei aina voi nähdä mistä kohu purskahtaa.

Ehkä sen voisimme oppia kuitenkin tästä, Järvisen omin sanoin, että somemoka tulee aina yllätyksenä, ja se voi yllättää todella kenet tahansa. Toimintapa, se maaginen sana, tulee siksi olla kaikilla viestijöillä selkärangassa.

Kirjoittaja Heli Ruotsalainen on Dentsu Aegis Networkin Head of Social Media.