Vierasblogi

Petteri Lillberg 27.9. 09:41

#vapausmanifesti

Petteri Lillberg on McCannin pohjoismainen strategiajohtaja.

Vapaalla taloudella näyttää historiassa olevan suora yhteys arvoihin, joita useimmat meistä ovat pitäneet itsestäänselvyyksinä vähintään koko aikuisikänsä.

Minä saan elantoni tavaroiden, palvelujen, ideoiden ja ihmisten vapaamista liikkumisesta. Kuten itse asiassa saavat useimmat suomalaiset, vaikkeivat lentokoneessa työkseen istuisikaan. Olisiko siis aika puolustaa näitä vapauksia?

Vapaa liike perustuu aina vapaalle ajattelulle. Sille että, sallimme, suvaitsemme ja uskomme moniarvoisen yhteiskunnan olevan monoliittista vaihtoehtoa parempi. Se, että päät silloin tällöin kolisevat ja vastapuoli inhoittaa on parempi kuin pakotettu samanmielisyys.

Tällä avoimelle yhteiskunnalle on viime vuosina ilmestynyt monta vihollista, trumpismista jihadisteihin, valtiouskovaisista kuvitellusta menneisyydestä inspiraationsa hakeviin lintokotolaisiin. Kun tähän liitetään yhtäaikaiset ja vääjäämättä etenevät globalisaatio, digitalisaatio ja ilmastonmuutos, on hässäkkä Twitterissä valmis.

Mitä tällä kaikella on tekemistä markkinoinnin ja mainonnan kanssa? Markkinataloudesta, globalisaatiosta ja suuryrityksistä voi itse kullakin olla oma mielipiteensä, mutta vapaalla taloudella näyttää historiassa olevan suora yhteys arvoihin, joita useimmat meistä ovat pitäneet itsestäänselvyyksinä vähintään koko aikuisikänsä. Tähän päivään saakka.

Siksi me bisneksessä emme voi olla puolueettomia. Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes ei enää pidä paikkaansa. Sitäpaitsi, meitä keski-ikäisiä nuoremmat sukupolvet jos ketkä uskovat yritysten omaavan oikeat tiedot ja taidot mailman haasteiden ratkomiseen.

Mitä meidän pitää sitten puolustaa? Lista sisältää ainakin seuraavat pointit:

  • Suomalaiset eivät elä palvelemalla toinen toisiaan. Täältä on päästävä valloittamaan maailmaa, ja tänne on saatava tulla.
  • Modernit kulttuurit ovat useimmiten ja vääjäämättä sekasotkuisia sulatusuuneja. Get over it.
  • Guggenheimin kohdalla ei sanakirjassa lue kulttuuri-imperalismi.
  • Se, mitä aikuiset ihmiset tekevät äänestyskopissa tai makuuhuoneessa ei kuulu valtiolle eikä moraalinvartijoille. Ei vaikka kuinka ärsyttäisi.
  • Liito-oravienkin oikeudet alkavat kiinnostaa siinä vaiheessa, kun tajuamme mikä on vaihtoehto.
  • Raha on aina oikeassa. Siksi pääoma karkaa vastuuttomista yrityksistä.
  • Yrityksestä ja erehdyksestä ei voi seurata elinkautista.
  • Suomalaiset ovat edelleen maailmanmittakaavassa äärettömän etuoikeutettuja. Lopetetaan siis valittaminen.

Listaa saa vapaasti täydentää. Tai kritisoida.

#vapausmanifesti

Kirjoittaja Petteri Lillberg on McCannin pohjoismainen strategiajohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö