Kulttuuri

Aleksi Ylä-Anttila 18.6. 09:16

Suomi-dekkarin läpimurto askeleen lähempänä? Sorjonen teki merkittävän pelinavauksen

Outi Järvinen
Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen arvioi, että maailmalla suosiota saavuttaneen Nordic Noir -genren huippukohta on jo ohitettu.

Suomalainen rikosfiktio ei ole lyönyt läpi maailmalla. Sorjonen-sarjan käsikirjoittaja Miikko Oikkosen mukaan kansainvälinen menestyminen edellyttää nyt tuoretta otetta.

Nordic Noir -genre on tuttu suomalaisille rikosfiktion ystäville muun muassa suositun Silta-sarjan sekä Stieg Larssonin Millenium-trilogian ansiosta. Nordic Noir -genren tarinoille tyypillisiä asioita ovat vahva yhteiskunnallinen teema, synkät juonenkäänteet sekä realistinen kerronta.

Silta on ollut suosittu ympäri maailmaa ja saanut lukuisia jäljittelijöitä. Millenium-trilogian myynti ylitti 80 miljoonan teoksen rajapyykin maailmanlaajuisesti vuonna 2015.

Suomen ensimmäiseksi Nordic Noir -sarjaksi kutsutun Sorjosen käsikirjoittaja Miikko Oikkonen huomauttaa, että genren huippukohta on jo ohitettu.

"Se aalto on ikään kuin taittumassa. Guardian kirjoitti hiljattain jutun otsikolla "Nordic Noir is Dead". Artikkelissa käsiteltiin sitä, että kaikki tekevät omia versioitaan samasta konseptista. Nyt tarvitaan nimenomaan tuoretta otetta", Oikkonen arvioi.

Suomalainen rikosfiktio ei toistaiseksi ole muutamia satunnaisia menestyksiä lukuun ottamatta niittänyt suurempaa mainetta maailmalla.

Käsillä on pelinavaus. Sorjonen-sarjan oikeudet on Oikkosen mukaan myyty yli 40 maahan. Yksi kynnys ylitettiin 31. maaliskuuta, kun sarja lanseerattiin suoratoistopalvelu Netflixissä.

Netflixin lanseeraus on merkittävä asia, sillä Sorjosta levitetään Netflix Original -sarjana. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen sarja, joka kyseisen levityksen on saanut.

Jaksot ovat alkaneet näkyä muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja muissa Pohjoismaissa.

Ensimmäiset maailmalta saadut palautteet, sekä artikkelit että henkilökohtainen palaute, kielivät Oikkosen mukaan arvostelumenestyksestä. Suotuisan kehityksen on osittain mahdollistanut kotimaan ulkopuolelta saatu rahoitus.

"Vaikka en voi kertoa tarkkaa budjettia, Sorjosen kohdalla kaiken lähtökohtana oli kansainvälinen raha. Se oli merkittävä osuus, joka nosti kokonaisbudjettia merkittävästi ylöspäin normaalista kanavabudjetista", Oikkonen sanoo.

Lue lisää Sorjosesta ja suomalaisen rikosfiktion viennistä tuoreesta Markkinointi & Mainonta -lehdestä 12/2017.

Tilaa M&M nyt

M&M:n tilaajana saat markkinointia laajasti käsittelevän lehden kahden viikon välein.

Täytä nimi- ja osoitetietosi alla oleviin kenttiin. Tilauksesi välittyy lehden tilaajapalveluun. Tähdellä (*) merkityt ovat pakollisia.

Lehden saajan tiedot
Maksajan tiedot (jos eri kuin tilaaja)

Tilausehdot

Kestotilaajana saat lehtesi aina edullisimmin. Kestotilaus on voimassa niin kauan kuin haluat ja jatkuu automaattisesti valitsemallasi laskutusjaksolla (12 kk tai 6 kk), kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan jollei toisin ilmoiteta ja ellei tilausta peruta. Vuodessa ilmestyy 22 numeroa.

Hinnat on voimassa toistaiseksi ja koskee vain kotimaan toimituksia, ulkomaille postimaksulisä. Arvonlisävero sisältyy hintaan.

Nimi- ja yhteystietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksii. Halutessasi voit kieltää tietojesi käytön/luovutuksen ilmoittamalla siitä Talentum Media Oy:n tilaajapalveluun.

Tilaajapalvelun yhteystiedot

Talentum Median tilauspalvelun yhteystiedot:

Puhelin: 020 442 4100 *)
Sähköposti: tilpal@talentum.fi
PL 920
00101 Helsinki

*) Puheluhinnat (sis. alv 24 %):
Lankapuhelimesta 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.
Ulkomailta ao. maan ulkomaanpuhelumaksu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.