Alkoholimainonta

M&M 19.1.2016 12:44 päivitetty 3.3.2016 15:37

Alkoholimainosten määrä väheni viime vuonna - mainonnan kiristykset kevensivät tarkastajien työtä

Jere Kokko
Uusien rajoitusten myötä Sinebrychoffin Lahdentien varrella sijainnut jättimäinen Koff-tölkki muuttui Batteryksi.

Panimoliiton ennakkotarkastustoimikunnan viime vuonna hylkäämien alkoholimainosten osuus oli kaikkien aikojen pienin.

Panimoliiton ennakkotarkastustoimikunta tarkasti viime vuonna vähemmän alkoholimainoksia kuin koskaan. Toimikunta tutki ennakkoon 47 televisiomainosta ja 13 käsikirjoitusta.

Tv-mainoksia hylättiin 3, käsikirjoituksia ei yhtään. Myös hylättyjen osuus oli pienin koko toimikunnan historian aikana.

Vuonna 2014 tarkastusennätys meni rikki toiseen suuntaan: mainoksia tarkastettiin eniten vuodesta 2011 asti toimineen toimikunnan historian aikana, yhteensä 153 kappaletta.

Tarkastettavien mainosten määrän tippuminen alle puoleen johtui ennen kaikkea rajoitusten tiukentumisesta: viime vuoden alusta mietojen alkoholijuomien mainonta yleisellä paikalla kiellettiin kokonaan, ja myös tavaramerkit poistuivat esimerkiksi olutta kuljettavien rekka- ja kuorma-autojen kyljistä. Ulkomainonta rajattiin vain anniskelualueiden ja vähittäismyyntipisteiden läheisyyteen sekä yleisötilaisuuksiin. Lisäksi mietojen juomien mainoskielto televisiossa piteni iltakymmeneen.

Ulkomainoksia ei tullut viime vuonna toimikunnan tarkastettavaksi enää ollenkaan.

Ennakkotarkastustoimikunta on panimoalasta riippumaton työryhmä, jonka tehtävänä on käydä alkoholimainontaa ennakkoon läpi mahdollisten sääntörikkomusten varalta.

"Me katsomme mainoksia ja mietimme, että onko täällä jotain [kiellettyä], joka edes vilahtaa, ja vilahtaa ei saa. Me kaivamme mainoksista esiin kaikki elementit, ja varmistamme, ettei edes mitään vaaraa ylilyönnin mahdollisuudesta synny", Panimoalan ennakkotarkastustoimikunnan jäsen, Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kuvaili toimikunnan työtä tiedotustilaisuudessa tänään 19. tammikuuta.