Alko

M&M 14.2.2016 20:42 päivitetty 3.3.2016 15:39

Alkon aukioloajat pidentyvät - Näitä muutoksia odotetaan alkoholilakiin

Colourbox

"Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle", sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Alkojen pitäisi jatkossa saada olla auki yhdeksään asti, jos alkoholilain uudistus menee läpi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle torstaina.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on nostanut keskusteluun päivittäistavarakauppojen toiveet saada myydä alkoholijuomia klo 21–23 välisenä aikana.

"Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta aikaa ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin. Osa päivittäistavarakauppojen henkilökunnasta on myös huolissaan mahdollisesti lisääntyvistä järjestyshäiriöistä, mikäli alkoholin myyntiaikaa ilta-aikaan pidennettäisiin", ministeri Rehula sanoo tiedotteessa.

"Kokonaisuuden kannalta nykytila päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen on toimiva, erityisesti kun kauppojen aukioloaikojen pidentyessä ja laajetessa isompiin liikkeisiin vuoden vaihteessa alkoholin saatavuus lisääntyi merkittävästi. Sen sijaan Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle, eli arkisin iltayhdeksään", Rehula linjaa.

Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole Rehulan mukaan syytä muuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin.

Alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 15 asetuksesta. Sääntelyä on tarkoitus siirtää perustuslain mukaisesti asetuksista lain tasolle.

Uudistettu laki vapauttaisi alkoholilainsäädäntöä ja helpottaisi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä purkamalla tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja. Tällaiset normit ovat rasittaneet erityisesti ravintola-alaa. Ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin. Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin (A), viineihin (B) ja keskiolueen (C) luovuttaisiin.

Hallituksen tavoite on päivittää alkoholilainsäädäntö siten, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle alkukesällä. Esitys on tarkoitus saada lausunnoille mahdollisimman pian. Laki voisi astua voimaan vuoden vaihteessa.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.