Julkisen sanan neuvosto

M&M 22.9. 11:01

Axl Smith -uutisointi toi langettavat päätökset kolmelle lehdelle

Colourbox

Syyskuun kokouksessa Julkisen sanan neuvosto teki viisi langettavaa ja kaksi vapauttavaa ratkaisua.

Langettavat ratkaisut juontaja ja muusikko Axl Smithin oikeudenkäynnin tuomion uutisoinnista saivat Iltalehti, Ilta-Sanomat ja MTV. Syyksi JSN kertoo tavan, jolla lehdet kertoivat musiikkituottaja Hank Solon toiminnasta "Haippirinki"-nimisessä Whatsapp-ryhmässä.

Jutuissa syntyi harhaanjohtava käsitys, että keskusteluryhmää käytettiin pääasiassa seksikokemusten todentamiseen ja kommentoimiseen. Alun perin ryhmä oli perustettu työasioita varten, ja käräjäoikeuden tuomion mukaan ryhmään oli lähetetty yksi epäasiallinen kuva ja video.

IL:n, IS:n ja MTV:n uutisissa käsiteltiin epäasiallista ja naisia halventavaa keskustelua ja niistä sai käsityksen, että Solo oli osallinen epäasiallisessa viestittelyssä. JSN:n mukaan tämä oli tiedotusvälineiden huolimattomuudesta johtuva olennainen asiavirhe. Solo joutui jutuissa erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi, mutta mediabrändit eivät antaneet hänen esittää näkemystään alkuperäisissä jutuissa Journalistin ohjeiden mukaisesti.

Iltalehti oikaisi juttujaan näyttävästi kantelijan oikaisupyyntöjen jälkeen ja tarjosi kantelijall mahdollisuutta asiaa käsittelevään korjaavaan jatkojuttuun. Tämän vuoksi Iltalehti sai vapauttavan päätöksen virheen korjaamisen osalta. Ilta-Sanomat korjasi juttuaan poistamalla siitä Hank Solon nimen, mutta se ei kertonut korjauksesta lukijoille Journalistin ohjeiden mukaisesti. MTV ei oikaisupyynnöstä huolimatta oikaissut juttuaan lainkaan.

Neuvosto toteaa päätöksessään, että Solo joutui jutuissa niin kielteiseen valoon, ettei edes oman kannanoton julkaiseminen jälkeen päin olisi asiaa korjannut. Neuvosto on aiemmin päätynyt vastaaviin ratkaisuihin vastaavissa tapauksissa, joissa erittäin kielteinen julkisuus on perustunut tiedotusvälineen tekemään virheeseen.

Journalistisen päätösvallan luovuttamista ja virheellinen lyhenne

Kaksi langettavaa ratkaisua annettiin myös Yleisradion toiminnasta. Toisessa tapauksessa paikallistoimituksen Instagram-tilillä vieraili viikonloppuisin toimituksen ulkopuolisia henkilöitä. He saivat julkaista sisältöjä täysin itsenäisesti Ylen paikallistoimituksen tilillä. JSN katsoi käytännön olevan journalistisen päätösvallan luovuttamista, vaikka vieraiden julkaisemat sisällöt eivät kuitenkaan olleet mainosmaisia.

Toisen langettavan Yle sai verkkojutusta, jossa tulkittiin virheellisesti kantelijan tekstiä, joka oli julkaistu nimettömänä kansanedustajan Facebook-sivulla. Yle ei oikaissut juttuaan kantelijan pyynnöstä huolimatta.

Vapauttava ratkaisu annettiin Lauttasaari-Lehdelle, jonka kuntavaaliuutisessa puolueen nimi oli lyhennetty taulukkoon virheellisesti. Jutussa, jonka yhteydessä taulukko oli julkaistu, nimi oli oikein. JSN ei pitänyt asiavirhettä olennaisena.

Helsingin Sanomat sai vapauttavan ratkaisun jutusta, jossa kerrottiin kuntavaaliehdokkaan juutalais- ja maahanmuuttovastaisuudesta. Koska ehdokas oli esittänyt julkisuudessa hyvin kärjekkäitä mielipiteitä, hän oli altistanut omankin persoonansa kärkevälle kritiikille. Julkisuus oli kielteistä, mutta ei erittäin kielteistä. Lisäksi lehti toi jutussa esille kantelijan oman näkemyksen hänen tiedotteensa perusteella, JSN toteaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö