Media

Matti Virtanen 11.10. 13:41

Elinkeinotuki kelpaa Heikki Pursiaiselle, vaikka se "saa miehen itkemään"

Outi Järvinen
Heikki Pursiainen

"On erityisen tärkeää kritisoida juuri niitä etuuksia, joista itse nauttii", sanoo Liberasta Mustread-julkaisuun siirtynyt ekonomisti.

Ajatushautomo Liberasta verkkolehti Mustreadiin siirtynyt valtiotieteen tohtori Heikki Pursiainen puolustaa uuden työnantajansa saamaa elinkeinotukea, vaikka hän on aiemmin kirjoittanut elinkeinotukia vastaan.

"Koko yritystukijärjestelmä saa karskin miehen itkemään. Miten voi olla, että tällainen miljardiruletti on pantu pystyyn, miten voi olla mahdollista, ettei siitä päästä eroon, ja miten kansalaiset sietävät tällaista haaskuuta? Hyvinvointia tuhoutuu ja sen lisäksi yritykset pystyvät sosialisoimaan riskit ja pitämään voitot itsellään", ekonomisti Pursiainen kirjoitti syyskuussa ilmestyneessä kirjassaan Paska Suomi.

Tällä viikolla aloittanut "media-alan startupiksi" kutsuttu Mustread on saanut valtiolta innovaatiorahoitusta 50 000 euroa.

Tämä veronmaksajilta otettu raha on suuruusluokaltaan noin kymmenesosa Mustreadin arvioiduista henkilöstökuluista ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Vaikka summa on pienehkö, kysymys on periaatteesta.

Mistä nyt tuulee, tohtori Pursiainen?

"Aion tulevaisuudessakin ottaa vastaan kaikki tulonsiirrot, tukiaiset, etuudet ja alennukset, joita minulle annetaan. Kehotan kaikkia toimimaan samoin", Pursiainen vastaa ja kertoo saaneensa myös vanhempainetuuksia, opintorahaa ja muita tulonsiirtoja.

Hän kehottaa kuitenkin samalla ihmisiä pohtimaan kriittisesti sitä, mitkä heidän saamistaan tulonsiirroista ovat yhteiskunnallisesti hyödyllisiä ja mitkä haitallisia.

"Kääntäisinkin asian niin päin, että on erityisen tärkeää kritisoida juuri niitä etuuksia, joista itse nauttii. Pyrin ainakin itse toimimaan niin."

Pursiainen kirjoitti Paska Suomi -kirjassaan myös, että "joskus tietyissä rajatuissa tapauksissa yritystuissa voi olla järkeä".

"Joskus nimittäin voi olla yhteiskunnan kannalta järkevää toteuttaa innovaatiohanke, joka ei yritykselle itselleen ole kannattava. Näin voi olla, jos yrityksen hankkeella on niin sanottuja spillover-vaikutuksia. Spillover-vaikutukset tarkoittavat sitä, että hankkeesta on hyötyä myös muille yrityksille kuin hankkeen toteuttajalle.”

Suomessa valtion innovaatiotukia jakaa Teknologian kehittämiskeskus Tekes, joka järjesti 50 000 euron huomenlahjan myös Mustreadille. Pursiaisen logiikan mukaan tämä tuki voi siis olla hyödyllistä elinkeinotukea, jos se hyödyttää Mustreadin kilpailijoita.

Media-alalla odotetaan uteliaana, minkälaisia spillover-hyötyjä Mustreadista on muille tiedotusvälineille. Pursiainen sanoo uskovansa, että hyötyä tulee juuri innovatiivisuuden kautta:

"Ala kaipaa kovasti sekä journalistista sisältöä että liiketoimintamalleja koskevia innovaatioita. Meidän kokemuksellamme ja tekemisillämme voi hyvinkin olla laajempia vaikutuksia, jos ja kun suuret suunnitelmamme toteutuvat."

Mitkä suunnitelmat?

"Emme tietenkään voi niitä kaikkia paljastaa tässä vaiheessa!"

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö