Sosiaalinen media

Jori Virtanen 12.9. 19:15

Facebookille jättisakot – yritys rikkoi EU:n yksityisyydensuojalakia

Espanjan yksityisyyden suojaa valvova hallintoelin AEPD on todennut Facebookin syylliseksi kolmeen tapaan jolla se kerää käyttäjädataa ilmoittamatta asiasta käyttäjille. Tämä rikkoo EU:n yksityisyydensuojaa koskevaa lakia.

Tom’s Hardwaren mukaan AEPD on langettanut Facebookille 1,2 miljoonan euron sakot.

Yksi syytteiden avainkohta oli, että Facebook kerää käyttäjistä dataa joka liittyy ideologiaan, sukupuoleen, uskonnollisuuteen, henkilökohtaiseen makuun ja surffaustottumuksiin.

Toinen ongelmakohta oli, ettei Facebook ollut tarpeeksi tarkka ja selväsanainen kysyessään käyttäjiltä lupaa datan keräämiseen. Facebookia moitittiin siitä, ettei keskivertokäyttäjä ymmärrä lukemaansa.

Facebook jäljitti sekä käyttäjiä että ei-käyttäjiä Like-näppäimen kautta, kertomatta käyttäjille tekevänsä näin, ja kertomatta mitä se aikoo saamallaan datalla tehdä.

AEPD myös pisti merkille, että Facebook ei täysin tyhjentänyt niiden käyttäjien dataa jotka olivat poistaneet Facebookista käyttäjätilinsä. Sen sijaan Facebook edelleen hyödynsi käyttäjädataa, vaikka tili olisi poistettu jo 17 kuukautta aiemmin. AEPD:n mielestä tämä on todella vakava yksityisyydensuojan loukkaus.

Lähde: Tivi