Vastuullisuus

Anna-Kaisa Urpelainen, Ilkka Jauhiainen 19.10.2016 17:56

Finnwatch peräänkuuluttaa vastuullisuutta Suomen kahviyrityksiltä - brändien välillä isoja eroja

Didier Gentilhomme / Reilu kauppa ry

Vaikka sertifiointijärjestelmissäkin on ongelmia, Finnwatch suosittaa niitä avuksi vastuulliseen kahvinhankintaan, kertoo Talouselämä Joillain brändeillä kaikki kahvimerkit on sertifioitu, joillain taas ei yksikään.

Finnwatchin tuore selvitys Suomessa myytävän kahvin taustoista on karua luettavaa.

"Vakavia ongelmia löytyi kaikkien tutkimiemme paahtimoiden hankintaketjuista", kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti Talouselämälle.

Finnwatchin tutkimat kahvitilat ovat tuottaneet kahvia muun muassa Meiralle, Gustav PauligilleArvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle.

Järjestön mukaan Hondurasissa lapsityövoimaa käytettiin kaikilla – sekä sertifioiduilla että sertifioimattomilla –kahvitiloilla. Vaikka sertifiointijärjestelmissäkin siis selvästi on ongelmia, ne mahdollistavat Finnwatchin mukaan vastuullisemman hankintamallin.

Sertifioitujen tilojen käytöstä kehuja saivat Arvid Norquist ja Kesko, joiden kaikki omat kahvimerkit ovat vastuullisuussertifioituja. SOK:lla, Gustav Pauligilla ja Löfbergs Lilalla on myös itse itselleen asetettuja, melko tiukkoja tavoitteita siirtymisessä sertifioituun raaka-aineeseen.

Moitteita järjestö jakoi Lidl Suomelle sekä Meiralle ja Tuko Logisticsille. Tuko Logisticsin oman merkin kahveista yksikään ei ole tällä hetkellä sertifioitu, eikä yhtiöllä ole tavoitteita lisätä sertifioidun kahvin määrää hankinnoissaan, Kultalahti kertoo.

Lue koko juttu Talouselämästä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.