Kirjamyynti

M&M 12.1. 14:48

Harry Potter puski lasten- ja nuortenkirjojen myynnin kasvuun

Colourbox

Näytelmäkirjaa Harry Potter ja kirottu lapsi myytiin Suomessa viime vuonna lähes 100 000 kappaletta. Lasten- ja nuortenkirjoja lukuun ottamatta kirjamyynti matasi.

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia Suomen suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa.

Kokonaisuutena kirjamyynti kirjakaupoissa laski kolme prosenttia edellisvuodesta. Lasten- ja nuortenteosten myynnin kasvua selittääkin yksittäinen kirja, eli J. K. Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen luoma Harry Potter ja kirottu lapsi. Suomen kustannusyhdistyksen julkaisemien tilastojen mukaan teosta myytiin yhteensä 97 600 kappaletta. Teoksen on suomentanut Jaana Kapari-Jatta.

Viime vuoden toiseksi myydyin teos kirjakaupoissa oli kotimaisten kaunokirjojen ykkönen eli Ilkka Remeksen Kiirastuli 55 600 kappaleen myynnillä. Kotimaisen kaunokirjallisuuden kärjessä jatkavat myös Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen ja Jari Tervo. Kyrön kolmea syksyllä julkaistua Mielensäpahoittaja-kirjaa myytiin yhteensä lähes 100 000 kappaletta.

Viime vuoden Finlandia-voittaja Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista löytyy kotimaisen kaunokirjallisuuden myyntilistan sijalta viisi.

Kaunokirjojen kokonaismyynti säilyi positiivisena, kun kasvua syntyi prosentti edellisvuodesta. Toisaalta kaunokirjallisuuden kärkikirjojen myynti on laskenut rajusti huippuvuosista. Tästä voi päätellä, että myynti on vuoden aikana jakautunut useammalle kirjanimikkeelle pelkkien kärkikirjojen sijaan.

Vuoden kolmanneksi myydyin teos oli tietokirja, eli Konmari – siivouksen elämänmullistava taika. Kirjaa myytiin 53 000 kappaletta. Muuten tietokirjamyynti sujui vuonna 2016 alavireisesti ja jäi kuusi prosenttia vähäisemmäksi edellisvuoden myyntiä. Osittain miinusta selittää vuoden 2015 värityskirjabuumi, joka hiipui vuoden 2016 alussa.

Vuoden 2016 myydyin suomennettu kaunokirja oli 23 800 myydyllä kappaleella Lars Keplerin Playground. Keplerin teokset liikkuivat myös pokkareina ja äänikirjoina. Vuonna 2015 ilmestynyttä viidettä Joona Linna -dekkaria Vainooja myytiin vuonna 2016 pokkarina 17 400 kappaletta.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Nimitykset

28.03.2017 09:58

Hille Korhosesta Nokian Renkaiden toimitusjohtaja

Nokian Renkaat Oyj:n hallitus on nimittänyt tekniikan lisensiaatti Hille Korhosen (s. 1961) Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtajaksi. Nokian Renkaat tiedotti nimityksestä tiistaina. Korhonen aloittaa tehtävässään 1.6.2017.

Kommentti

28.03.2017 10:21

Seppälä horjuu, mutta kajahtiko Kalasatamasta pelastus?

Vaateketju Seppälän väki jännittää, päästääkö käräjäoikeus yhtiön yrityssaneeraukseen vai onko edessä Anttilan kohtalo eli konkurssi. Toivoa henkiin jäämisestä antaa Helsingin Kalasataman kulmilta maanantaina kiirinyt uutinen.

Nimitykset

28.03.2017 09:45

Toimistokonkari Torin mediamyynnin johtoon

Mika Räihä on nimitetty Tori.fi:n mediamyynnin johtajaksi. Hän siirtyy Toriin Sanomalta, jossa hän johti ohjelmallisen ja tulospohjaisen mainonnan tiimiä.

Media

28.03.2017 08:49

Tässä asiassa radio on edelleen lyömätön

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teoston teettämän musiikinkäyttötutkimuksen mukaan radio on edelleen käytetyin ja tärkein taustamusiikin lähde. Nettiradion kuuntelu on tutkimuksen perusteella sen sijaan vielä vähäistä.