Julkisen sanan neuvosto

M&M 22.9. 16:36

Helsingin Sanomat ja Aamulehti saivat langettavat päätökset JSN:lta

Colourbox

JSN:n käsittelyssä oli kahdeksan tapausta, joista neljä koski Helsingin Sanomia.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi keskiviikkona pidetyssä kokouksessaan Helsingin Sanomille kaksi langettavaa päätöstä.

Langettavan päätöksen saaneet jutut olivat osa juttukokonaisuutta, jossa kerrottiin tiedevilppiepäilystä ja sen selvittämisestä tutkimuslaitos VTT:ssä.

HS sai neuvostolta kaksi vapauttavaa päätöstä juttusarjaa koskien.

Sen sijaan langettavat päätökset napsahtivat jatkojutuista, jotka julkaistiin 9. ja 16. kesäkuuta 2016.

JSN katsoi, että 9. kesäkuuta julkaistu juttu antoi lukijoille virheellisen kuvan tiedevilppiä koskeneiden uusien selvitysten sisällöstä eikä oikaissut olennaista asiavirhettä.

Juttusarjan 16. kesäkuuta julkaistussa jutussa langettava päätös tuli olennaisen asiavirheen oikaisematta jättämisestä.

JSN antoi langettavan päätöksen myös Aamulehdelle koskien reportaasia, jonka juonellisena rakenteena oli Sortavalan rumimman prostituoidun etsiminen.

JSN katsoi päätöksessään, että reportaasissa naisia kuvattiin asiallisesti, mutta neuvosto piti tuomittavana sitä, kuinka jutussa käsiteltiin tanssia harrastavia lapsia.

Jutun keskeisiksi henkilöiksi nousivat baarissa tanssiva prostituoitu sekä ryhmä tanssia harrastavia pikkutyttöjä. Juttu päättyi jutussa nimellä esiintyvää pikkutyttöä esittävään lähikuvaan ja tyttöjen tanssia kuvaavaan videoon.

JSN antoi Aamulehdelle huomautuksen, sillä jutun juonirakenne yhdisti pikkutytöt prostituutioon.

JSN:llä on periaatelausuma, jonka mukaan lapsilla on oikeus tulla suojelluiksi ja vastuu tästä kuuluu aina toimitukselle. JSN on katsonut, että tässä tapauksessa lapsille aiheutuvat seuraukset voivat olla erityisen haitallisia, sillä tunnistettavissa olevat lapset yhdistyvät maksulliseen seksiin.

JSN katsoi Aamulehden rikkuneen hyvää journalistista tapaa.

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan myös kolme muuta vapauttavaa päätöstä. Vapauttavista päätöksistä kaksi meni Iltalehdelle ja yksi MTV:lle.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö