Kuluttajansuojalaki

M&M 22.2.2016 11:22 päivitetty 3.3.2016 15:39

Hups, Fonecta jätti hinnat mainitsematta 020202-palvelun mainoksista

Colourbox

Kuluttajalla on oikeus saada ennen palvelunumeroon soittamista tieto palvelun hinnasta selkeästi ja ymmärrettävästi.

Fonecta markkinoi aiemmin 020202-numeropalveluaan mainostauluilla, joissa luki "Vastauksia nopeasti. 020202.". Mainoksien alareunassa luki pienellä printillä "Hintatiedot: 020202.fi".

Fonecta markkinoi numeropalveluaan myös televisiossa ja radiossa, eikä niissäkään mainoksissa mainittu palvelun hintatietoja.

Kuluttaja-asiamies muistuttaa, että numeropalvelujen markkinoinnissa on kyse etämyynnistä ja kuluttajansuojalain mukaan etämyynnissä palvelun hintatieto on annettava kuluttajalle selkeästi ja ymmärrettävästi ennen sopimuksen tekemistä.

Numeropalveluiden kohdalla on tyypillistä, että niitä markkinoidaan yhteystiedolla, eli puhelinnumerolla, jota toistetaan. Kuluttajan kannalta olennaisinta on kuitenkin hinta, joka palvelusta peritään, sillä numeropalveluihin soittaminen on kuluttajalle suhteellisen kallista.

Fonecta totesi selvityksessään viime vuonna kuluttaja-asiamiehelle, että hintatietoa ei jätetty ilmoittamatta, vaan kuluttajat löytävät sen verkkosivuilta, jonne heidät ohjattiin.

Syyskuussa 2015 Fonecta vahvisti kuluttaja-asiamiehelle lisäävänsä hinnat tuleviin 020202-numeropalvelun mainoskampanjoihinsa. Nykyään Fonectan 020202-palvelun mainoksissa esitetään hinnat.

Numeropalvelun tarjoaminen ilman kuluttajalle annettua hintatietoa selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla on ollut kuluttajansuojalain vastaista menettelyä, joten kuluttaja-asiamies edellyttää Fonectalta, että se antaa palvelun hintatiedot kuluttajalle ennen etämyyntisopimuksen tekemistä.

Juttua päivitetty klo 13.53: Kuluttaja-asiamies ja Fonecta selvittivät numeropalvelun markkinointia vuonna 2015 ja syksystä lähtien Fonectan mainoksissa on ilmoitettu numeropalvelun hinnat.