Projektit

M&M 6.10. 17:12

"Ilmastonmuutos on otettava vakavasti" – Neste lahjoittaa ilmastonmuutospelejä koululaisille

Neste
EduCycle Exchange -ympäristövaihtoon osallistuvat koulut saavat käyttöönsä ilmastonmuutospeli, joka hyödyntää lisättyä todellisuutta ja digitaalisista peleistä tuttua logiikkaa.

Nesteen teettämän tukimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista ajattelee, ettei ilmastonmuutoksesta tiedetä tarpeeksi. Yritys pyrkii korjaamaan tilannetta lahjoittamalla ilmastonmuutokseen liittyviä pelejä koululaisille ympäri maailman.

Koulutus on Nesteen mukaan avain tietoisuuden parantamiseen. Sen vuoksi yhtiö lahjoittaa kehittämänsä EduCycle-ilmastonmuutospelin kymmenille kouluille ympäri maailmaa. Neste käynnisti toukokuussa 2017 kouluille suunnatun, kansainvälisen EcuCycle Exchange -ympäristövaihdon.

Neste teetti ympäristövaihdon tausta-aineistoksi tutkimuksen asenteista ilmastonmuutosta kohtaan Suomessa ja viidessä muussa maassa.

Tutkimuksen mukaan jopa 72 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksesta ei olla riittävän tietoisia. Vain 18 prosenttia ajattelee, että ilmastonmuutoksesta tiedetään melko tai erittäin paljon.

Tutkituista maista samoilla linjoilla on Ruotsi, jossa 73 prosenttia ajattelee, että ilmastonmuutoksesta tiedetään liian vähän. Singaporessa ja Hollannissa koetaan, että tietoisuus ilmastonmuutoksesta on hieman tätä paremmalla tasolla, Virossa taas tätä huonommalla tasolla.

Tutkimuksen mukaan vain 32 prosenttia suomalaisista vastaajista uskoo, että ilmastonmuutos vaikuttaa heidän elämäänsä merkittävästi. Singaporessa vastaava luku on jopa 64 prosenttia. Tästäkin huolimatta ilmastonmuutoksesta ollaan melko huolestuneita: 46 prosenttia suomalaisvastaajista sanoo olevansa siitä erittäin tai melko huolissaan, 49 prosenttia taas vain hieman tai ei ollenkaan huolissaan.

Suomalaiset suhtautuvat ajatukseen ilmastonmuutoksen päihittämisestä melko pessimistisesti. Jopa 47 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutoksen päihittäminen on epätodennäköistä, kun vain 29 prosenttia uskoo sen olevan todennäköistä. Merkittävä määrä vastaajista, 25 prosenttia, ei osaa vastata kysymykseen lainkaan.

Vaikka Yhdysvalloista löytyy paljon ilmastonmuutoksen kyseenalaistajia, tutkimuksen mukaan jopa 51 prosenttia on melko tai erittäin huolestunut ilmastonmuutoksesta. Yhdysvaltalaisvastaajat uskovat kuitenkin, että omilla valinnoilla on merkitystä, sillä 47 prosenttia uskoo, että ilmastonmuutos on todennäköisesti päihitettävissä.

"Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vaikka ilmastonmuutoksesta ollaan huolissaan, siitä ei tiedetä tarpeeksi eikä sen uskota vaikuttavan omaan elämään. Se on siis jotain etäistä ja vaikeasti käsitettävää" Nesteen viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja Osmo Kammonen sanoo.

Voit vertailla tutkimuksen tuloksia lähemmin tiedotteen viimeiseltä sivulta.

EduCycle-peli havainnollistaa valintojen vaikutusta

Nesteen EduCycle Exchange -ympäristövaihtoon saivat hakea mukaan koulut ympäri Suomea. Hakijoista valittiin mukaan kymmenen koululuokkaa Suomesta, ja heille on valittu kymmenen vastinparia ulkomailta. Jokaiselle luokalle lahjoitetaan Nesteen kehittämä EduCycle-ilmastonmuutospeli.

Vaihdon tarkoitus on lisätä nuorten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja saada koulujen oppilaat vaihtamaan ajatuksia siihen liittyvistä ilmiöistä. Aiheen konkretisoinnissa auttavat erilaiset tehtävät ja huhtikuussa 2017 lanseerattu EduCycle-ilmastonmuutospeli, joka hyödyntää lisättyä todellisuutta ja digitaalisista peleistä tuttua logiikkaa. Pelissä tehdyt valinnat vaikuttavat pelin lopputulokseen ja havainnollistavat, mitä on tehtävä, jotta hiilidioksidipäästöt saadaan kuriin ja Pariisin ilmastosopimuksen vaatimalle tasolle.

"Oppilaani tietävät hyvin, että ilmastonmuutos on otettava vakavasti. On hienoa päästä mukaan EduCycle Exchange -vaihtoon, jotta ilmastoasiat pysyvät esillä säännöllisesti ja pääsemme tekemään jotain konkreettista ilmastonmuutoksen torjumiseksi", vaihtoon osallistuvan italialaisen Varese Eurooppakoulun opettaja Laura Tykkyläinen kertoo tiedotteessa.

EduCycle Exchange -ympäristövaihtoon on valittu Suomesta Hyvinkään Pohjoispuiston koulu, Helsingin Töölön Yhteiskoulu, Nokian koulu, Tampereen Koiviston koulu, Jyväskylän Kilpisen koulu, Kotkan Kyminkartanon koulu, Alavuksen koulu, Imatran Vuoksenniskan koulu, Espoon Karakallion koulu ja Espoo International School. Heidän vastinpareikseen on valittu koulut Malediiveilta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Norjasta, Italiasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta, Kiinasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Nesteen teettämään tutkimukseen toteutti Syno International. Tutkimus suoritettiin 25.–28. elokuuta 2017 ja siihen vastasi 1 006 18–80-vuotiasta miestä ja naista ympäri Suomea. Sama tutkimus toteutettiin myös Yhdysvalloissa, Singaporessa, Alankomaissa, Ruotsissa ja Virossa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö