Kirjamyynti

Irmeli Salo 19.1.2016 10:50 päivitetty 3.3.2016 15:37

Joulupukki suosi naiskirjailijoita

Kenneth Luoto / Stockmann Group

Tietokirjoja lukuunottamatta myydyimpien kirjojen listat olivat joulukuussa naisvetoisia.

Joulukuussa pukinkonttiin solahti monta kovaa, kirjanmuotoista pakettia. Kotimaisen kaunokirjallisuuden myydyin oli odotetusti tuore Finlandia-voittaja, Laura Lindstedtin Oneiron.

Kärkiviisikkoon nousivat myös Sofi Oksasen, Kaari Utrion ja Leena Lehtolaisen uutuudet. Naisten voittokulkuun kiilaa löi vain toisella sijalla ollut Ilkka Remes. Kymmenestä myydyimmästä teoksesta kaikkiaan kuusi oli naisten käsialaa.

Sama päti myös käännetyssä kaunokirjallisuudessa eli joulukuun TOP 10 -listalla nais- ja mieskirjailijoiden suhde naisten voitoksi, vaikka toiselta näyttää. Kahdeksanneksi myydyimmän kaunoteoksen kirjoittaja Lars Kepler on nimittäin nimimerkki, jonka toinen kirjoittaja on nainen.

Myös lastenkirjoissa kuusi kymmenestä oli naisen kirjoittama, tosin listalla oli peräti kolme Mauri Kunnaksen teoksesta. Lastenkirjojen myydyin oli Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.

Pokkareiden myydyin oli Katja Ketun Kätilö ja kymmenen myydyimmän joukossa oli yhteensä kuusi naiskirjailijan teosta.

Tietokirjoissa jyräsivät miehet. Perinteisen jouluhitin, Guinness World Records -teoksen jälkeen kakkoseksi nousi Jari Litmasen elämänkerta, eikä kymmenen myydyimmän kirjan listalla ollut yhtään naisen kirjoittamaa tietoteosta.