Tekijänoikeudet

M&M 20.3. 11:24

Kotimainen musiikki sai 10,4 miljoonaa euroa Gramex-korvauksia

Colourbox

Gramexin tuottajille maksama keskikorvaus oli 2 940 euroa vuodessa. Taiteilijoiden keskikorvaus oli 446 euroa.

Gramex jakoi kaikkiaan 17,8 miljoonaa euroa korvauksia vuonna 2016. Summasta 10,4 miljoonaa euroa suuntautui kotimaiselle musiikille ja 7,4 miljoonaa euroa ulkomaiselle.

Muusikkojen ja musiikkituottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex kerää korvauksia ja myöntää käyttölupia äänitemusiikin ja musiikkivideoiden käyttöön.

Gramexin mukaan yksilölliset korvaussummat vaihtelevat suuresti siksi, että ne perustuvat musiikkikappaleiden käyttömääriin. Gramexin omien taiteilija-asiakkaiden keskikorvaus oli 446 euroa ja tuottajien 2 940 euroa vuodessa. Tuottajien keskikorvaukset ovat suurempia, koska muusikkoja on äänilevyllä yleensä useampia, mutta tuottajia useimmiten yksi. Korvauksia jaettiin noin 11 900 Gramexin omalle taiteilija-asiakkaalle sekä noin 3 300 tuottajalle.

Ulkomaisten järjestöjen taiteilija-asiakkaiden maksusuoritusten keskiarvo oli 90 euroa. Ulkomaisille taiteilijoille tehtiin noin 30 000 muusikkotilitystä eri vuosilta.

Gramex-korvauksia maksetaan muun muassa äänitemusiikin esittämisestä radiossa sekä taustamusiikkina esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa  ja asiakastiloissa.