Vastuullisuus

M&M 19.4. 10:46

Lidl panostaa vastuullisuuteen – hanke ulottuu kahvista kaloihin ja kananmuniin

Lidl Suomi
Lidl Suomen Vastuulliset raaka-aineet -hanke käsittää usean tuoteryhmän tuotteita, kuten kalatuotteet sekä kahvin, teen ja kaakaon.

Lidl Suomi julkaisi viime vuonna useaan arkiseen raaka-aineeseen liittyviä vastuullisuustavoitteita. Vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden määrä on tavoitteiden mukaan kasvamassa useissa tuoteryhmissä.

Kaakaon ja kananmunien osalta Lidl kertoo jo saavuttaneensa tavoitteensa. Kaikki Lidlin omien merkkien tuotteissa käytetty kaakao on sertifioitua ja kananmunat vapaan kanan munia. Lähivuosina huomio kiinnittyy kahviin, teehen, kalaan ja palmuöljyyn. Pari viikkoa sitten julkaistu vastuullisuuslinjaus koskee kaloja.

Viime vuonna julkaistuissa tavoitteissaan Lidl Suomi kertoi pyrkivänsä 50 prosentin sertifiointiasteeseen omien merkkiensä kahvien osalta vuoden 2020 loppuun mennessä. Omien merkkiensä elintarvikkeissa käytettävälle palmuöljylle Lidl asetti tavoitteeksi sertifioinnin ja jäljitettävyyden samassa aikataulussa.

Nyt Lidl Suomi kertoo kirittävänsä myös viimevuotisia tavoitteitaan. Kaikki Lidlin omien merkkien kahvit ovat Lidl Suomen julkistaman tiedotteen mukaan vastuullisuussertifioituja vuoden 2018 loppuun mennessä. Palmuöljy on sertifioitua ja jäljitettävää jo tämän vuoden aikana.

"Vastuullisten tuotteiden ei kuulu olla luksusta, vaan niiden tulisi olla kaikkien saatavilla. Meidän lähtökohtamme on, että asiakas voi aina luottaa tuotteidemme laatuun ja vastuullisuuteen", kertoo vastuullisuusasiantuntija Riikka Pöllänen.

Vastuullisuudelle on kysyntää

Vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden määrä kasvaa jatkuvasti ja yhä useamman asiakkaan koriin päätyy Lidlin mukaan vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. Esimerkiksi kananmunalinjaus näyttää vaikuttaneen muutenkin kuin poistamalla virikehäkkimunat valikoimasta: yhä useampi asiakas nappaa koriinsa luomumunia.

"Meille tämä tarkoittaa sitä, että päätöksemme tehdä vastuulliset valinnat asiakkaille helpoiksi on oikea. Kaupassakäynnin yhteydessä on mahdotonta vertailla tuotteiden vastuullisuutta muuten kuin sertifikaattien ja pakkauksesta löytyvien tuotantotapatietojen avulla", Pöllänen kertoo.

Vastuullisuussertifikaatit tarjoavat ohjeistusta viljelijöille hyvistä viljelykäytännöistä, kriteerit vastuulliselle tuotannolle ja huolehtivat siitä, että viljelmiä auditoidaan säännöllisesti. Tällaisia sertifikaatteja ovat Reilu Kauppa, UTZ ja Rainforest Alliance. Kalastuksen ja kalankasvatuksen vastuullisuussertifikaatteja ovat MSC ja ASC.

Lidl Suomen raaka-aineiden vastuullisuutta koskevat tavoitteet:

• Kaakao: Kaikki Lidlin omien merkkien tuotteissa käytetty kaakao on ollut vastuullisuussertifioitua 2016 lopusta lähtien.

• Kananmunat: Kaikki Lidlissä myytävät ja omien merkkien tuotteissa käytetyt kananmunat ovat vapaasti liikkuvien kanojen munia.

• Kalat: Kaikki normaalivalikoimassa olevat kalapakasteet, tuorekalat ja kalajalosteet ovat MSC- tai ASC-sertifioituja tai kotimaisia vuoden 2020 loppuun mennessä.

• Kahvi: Kaikki Lidlin omien merkkien kahvit ovat vastuullisuussertifioituja 2018 loppuun mennessä.

• Tee: Kaikki Lidlin omien merkkien teet ovat vastuullisuussertifioituja 2018 loppuun mennessä (musta, vihreä ja rooibostee EU:n ulkopuolelta).

• Palmuöljy: Kaikki Lidlin omien merkkien elintarvikkeissa käytettävä palmuöljy on sertifioitua ja jäljitettävää (RSPO Segregated) vuoden 2017 loppuun mennessä. Kaikki omien merkkien käyttötavaroissa käytetty palmuöljy on vähintään RSPO-määränvalvonta (Mass Balance) -mallin mukaan sertifioitua 2017 loppuun mennessä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö