Digitaalinen media

M&M 1.12.2016 15:27

Liittopomot hoputtavat digi-alvin alennuksen rantauttamista Suomeen

EU-komission esitys antaisi jäsenmaille mahdollisuuden päättää alentaa digijulkaisujen arvonlisäveroa. VKL ja Journalistiliitto toivovat mahdollisimman nopeaa reagointia.

Euroopan komissio on antanut torstaina ehdotuksen, joka sallii EU:n jäsenmaiden laskea digitaalisten julkaisujen, eli lehtien ja kirjojen arvonlisäveron samalle tasolle printtimedian kanssa.

Sekä Viestinnän Keskusliitto että Suomen Journalistiliitto ovat julkistaneet olevansa tyytyväisiä ehdotukseen.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo liiton tiedotteessa toivovansa Suomen siirtyvän pikaisesti alempaan verokantaan. Komission ehdotuksen mukaan päätösvalta veroalennuksessa pysyisi kansallisena.

"Digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentaminen antaisi uskoa koko media-alalle. Ala on tavoitellut digitaalisten sisältöjen tasapuolisempaa verokohtelua jo vuosien ajan", Aho kertoo liiton sivustolla.

Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kuvaa uudistuksen edistävän digitaalisen markkinan kasvua ja myös media-alan toimintaedellytyksiä. Holmberg näkee erittäin tärkeänä sen, että Suomen hallitus päättäisi mahdollisimman nopeasti alv-alennuksesta.

"Nykyisellään lehtien ja kirjojen verotus kiristyy, kun lukeminen siirtyy painetusta julkaisusta digitaaliseen. Tämä kynnys hidastaa median digitalisoitumista", Holmberg toteaa tiedotteessa.

Digisisällöille ei nykysääntöjen mukaan sallita vastaavaa kevennettyä verokohtelua kuin printtimedialle. Komissio myöntää esityksessään, että nykyinen lainsäädäntö on vanhentunut, koska se on laadittu ennen nykyistä digiaikaa.

Tällä hetkellä Suomessa arvonlisävero digilehdille ja e-kirjoille on 24 prosenttia. Sanoma- ja aikakauslehtitilauksille vero on 10 prosenttia.

Seuraavaksi komission esitys etenee EU-maiden ja europarlamentin hyväksyttäväksi.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kilpailut

25.02.2017 12:01

Metsästätkö leijonaa? – Mainoskilpailujen plussat ja miinukset

Kevään mainoskilpailuissa pannaan ideat paremmuusjärjestykseen. Samalla järjestykseen pannaan tekijät, toimistot, ketjut ja jopa maat. Tällä kertaa ei puhuta siitä, miksi Ruotsi voittaa ja Suomi ei, vaan siitä, kannattaako kilpailuihin osallistua ja jos kannattaa, niin mihin?

Kommentti

24.02.2017 11:12

Hasan & Partners upotti itsensä suohon

"Hasan & Partners ajoi Planin tilanteeseen, jossa se joutui puolustamaan, että heidän kampanjoissaan käytetyt faktat pitävät kutinsa. Se on paitsi surullista, myös epälojaalia asiakasta kohtaan", toimittaja Cilla Bhose kirjoittaa.

Elokuvat

24.02.2017 09:53

Lidlistä Tuntemattoman sotilaan yhteistyökumppani

Saksalainen vähittäiskauppaketju kertoo haluavansa tukea suomalaista kulttuuria. "Uusi Tuntematon sotilas ei toteutuisi ilman kumppaneita", elokuvaprojektin yhteyspäällikkö Laura Sutinen kertoo.