Digitaalinen media

M&M 1.12.2016 15:27

Liittopomot hoputtavat digi-alvin alennuksen rantauttamista Suomeen

EU-komission esitys antaisi jäsenmaille mahdollisuuden päättää alentaa digijulkaisujen arvonlisäveroa. VKL ja Journalistiliitto toivovat mahdollisimman nopeaa reagointia.

Euroopan komissio on antanut torstaina ehdotuksen, joka sallii EU:n jäsenmaiden laskea digitaalisten julkaisujen, eli lehtien ja kirjojen arvonlisäveron samalle tasolle printtimedian kanssa.

Sekä Viestinnän Keskusliitto että Suomen Journalistiliitto ovat julkistaneet olevansa tyytyväisiä ehdotukseen.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo liiton tiedotteessa toivovansa Suomen siirtyvän pikaisesti alempaan verokantaan. Komission ehdotuksen mukaan päätösvalta veroalennuksessa pysyisi kansallisena.

"Digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentaminen antaisi uskoa koko media-alalle. Ala on tavoitellut digitaalisten sisältöjen tasapuolisempaa verokohtelua jo vuosien ajan", Aho kertoo liiton sivustolla.

Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kuvaa uudistuksen edistävän digitaalisen markkinan kasvua ja myös media-alan toimintaedellytyksiä. Holmberg näkee erittäin tärkeänä sen, että Suomen hallitus päättäisi mahdollisimman nopeasti alv-alennuksesta.

"Nykyisellään lehtien ja kirjojen verotus kiristyy, kun lukeminen siirtyy painetusta julkaisusta digitaaliseen. Tämä kynnys hidastaa median digitalisoitumista", Holmberg toteaa tiedotteessa.

Digisisällöille ei nykysääntöjen mukaan sallita vastaavaa kevennettyä verokohtelua kuin printtimedialle. Komissio myöntää esityksessään, että nykyinen lainsäädäntö on vanhentunut, koska se on laadittu ennen nykyistä digiaikaa.

Tällä hetkellä Suomessa arvonlisävero digilehdille ja e-kirjoille on 24 prosenttia. Sanoma- ja aikakauslehtitilauksille vero on 10 prosenttia.

Seuraavaksi komission esitys etenee EU-maiden ja europarlamentin hyväksyttäväksi.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Nimitykset

28.03.2017 09:58

Hille Korhosesta Nokian Renkaiden toimitusjohtaja

Nokian Renkaat Oyj:n hallitus on nimittänyt tekniikan lisensiaatti Hille Korhosen (s. 1961) Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtajaksi. Nokian Renkaat tiedotti nimityksestä tiistaina. Korhonen aloittaa tehtävässään 1.6.2017.

Kommentti

28.03.2017 10:21

Seppälä horjuu, mutta kajahtiko Kalasatamasta pelastus?

Vaateketju Seppälän väki jännittää, päästääkö käräjäoikeus yhtiön yrityssaneeraukseen vai onko edessä Anttilan kohtalo eli konkurssi. Toivoa henkiin jäämisestä antaa Helsingin Kalasataman kulmilta maanantaina kiirinyt uutinen.

Nimitykset

28.03.2017 09:45

Toimistokonkari Torin mediamyynnin johtoon

Mika Räihä on nimitetty Tori.fi:n mediamyynnin johtajaksi. Hän siirtyy Toriin Sanomalta, jossa hän johti ohjelmallisen ja tulospohjaisen mainonnan tiimiä.

Media

28.03.2017 08:49

Tässä asiassa radio on edelleen lyömätön

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teoston teettämän musiikinkäyttötutkimuksen mukaan radio on edelleen käytetyin ja tärkein taustamusiikin lähde. Nettiradion kuuntelu on tutkimuksen perusteella sen sijaan vielä vähäistä.