Suhdanteet

Laura Kukkonen 11.1. 07:48

Mainostajien laskutunnelmat yllättivät: "Mukana suomalaista varovaisuutta ja insinöörimäisyyttä"

Timo Pylvänäinen
Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski.

Mainosbarometrin toteuttaneen Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski pettyi investointiaikeiden laimeuteen.

Tiistaina julkaistu Mainosbarometri katkaisi viime syksynä liitelemään lähteneiden odotusten siivet. Markkinoinnin investointiaikeita kuvaava saldoluku vaikutti romahtavan viime syksystä.

"Totta kai olin pettynyt siihen, koska tuntui että nyt olisi positiivisemmat näkymät. Esimerkiksi Ruotsissa mediainvestoinnit nousevat edelleen", barometrin toteuttaneen Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski kertoo M&M:lle.

Varsinkin painetuissa sanoma- ja aikakauslehdissä mainostajien panostusnäkymät ovat suoraan sanottuna surkeat. Sen sijaan verkko kasvaa edelleen sekä varsinkin yritysten omien kanavien ja blogien hyödyntäminen.

Hanski-Pitkäkosken mukaan investointiaikeet noudattelevat yleensä taloudellisia näkymiä, toimialasta riippuen.

"Olin silti kovin yllättynyt kehityksestä, koska kysyntänäkymät olivat kyselyssä kuitenkin vielä suhteellisen hyvät. Onko se niin, että markkinoinnin rahoja menee it-puolelle ja yritykset lähestyvät markkinointiakin insinöörimäisesti? Nyt puhutaan paljon analytiikasta ja datan käsittelystä sekä kehitetään ohjelmistoja. Voi olla niin, että sinne suuntautuu enemmän markkinointirahaa", Hanski-Pitkäkoski sanoo.

Insinöörimäistä otetta investointilukuihin tukee myös Mainosbarometri vuodelta 2014, jonka mukaan markkinoinnin it-investoinneista 65 prosenttia kuuluu tietohallinnon budjettiin ja 25 prosenttia markkinoinnin budjettiin. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että markkinointiin välillisten tekijöiden kautta kohdistuvat panostukset eivät vähenisikään, vaan kulkisivat tekniikkayksikköjen kautta.

Suoraa markkinointirahaa vähentää myös yritysten omien kanavien käyttö. Mainosbarometri ei laske talojen sisäisen markkinointitekemisen määrää.

"Omat mediat ja oma tekeminen lisääntyvät, joten tokihan se on pois muusta. Täytyy kuitenkin muistaa, että Ruotsissa mittaamisen tavat ovat aika lailla samat, mutta siellä on silti nousua, eli ei oma tekeminen laskua selitä."

Hanski-Pitkäkoski muistuttaa, että vaikka barometrin saldoluku laski 36:sta neljään, on suunta silti positiivinen.

"Saldolukuhan ei tietenkään mittaa absoluuttista määrää, se antaa vain suuntaa. Minusta on hyvä, ettemme ole negatiivisilla saldoilla."

Hän myös katsoo, että viime syksyn yltiöpositiiviset luvut voivat johtua markkinointiväen keulimaan lähteneistä toiveista.

"Nyt siinä on ehkä suomalaista varovaisuutta ja insinöörimäisyyttä mukana. Markkinointi-ihmiset ovat syksyllä toivoneet enemmän, mutta realiteettien ja päätöksentekijöiden tullessa mukaan se toive ei ole ehkä toteutunut."

Hanski-Pitkäkoski haluaa kannustaa yrityksiä asennemuutokseen sekä muistuttaa siitä, että markkinoinnin vaikutukseen ja voimaan pitäisi luottaa enemmän.

Suomen talous kulkee barometria vastaan, eli on alkanut näyttää positiivisia merkkejä. Voiko kuitenkin olla niin, että markkinointiin ei haluta panostaa, koska luonnollisen kasvun uskotaan tuottavan jo tulosta?

"Toivon, ettei se ole näin. Markkinointi vahvistaa myynnin kasvua. Haluaisin pikemminkin uskoa siihen, että kasvun toteutuessa pystytään irrottamaan rahaa markkinointiin ja sen avulla päästään voimakkaamman kasvun kierteeseen. Näin minä toivon."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.