Media

Laura Kukkonen 19.10.2016 07:01

Nimettömänä arvosteleva Esilukija vastaa kritiikkiin: "Emme langeta tuomioita"

Kuvakaappaus Esilukijan sivuilta

Pitkiä artikkeleita arvioiva Esilukija kertoo, että palvelussa halutaan keskittyä itse juttujen ansioihin, ei henkilöihin.

Suomalaista feature-journalismia arvioiva, tuore Esilukija-palvelu on jo kerännyt kehuja ja porua. Kritiikki on kohdistunut erityisesti siihen, että arvioita tekevä joukko langettaa arvosanansa nimettömänä.

M&M otti yhteyttä Esilukijaan sähköpostitse. Nimettömänä vastaavan Esilukijan mukaan palvelu on perustettu ihmisille, jotka "haluaisivat seurata hyvien juttujen toivossa kaikkia mahdollisia medioita, mutta eivät syystä tai toisesta pysty tai ehdi."

Palvelun takana olevat henkilöt eivät paljasta henkilöllisyyttään. Miksi?

"Eikö olisi itsevarmuudessaan huvittavaa, jos jotkut julistautuisivat omilla nimillään auktoriteeteiksi, jotka sitten toimisivat valtakunnallisina juttupoliiseina?"

Esilukijan mukaan omilla nimillä toimiminen johtaisi spekulaatioihin siitä, kuka kantaa kaunaa kenellekin. Tavoitteena on voida kehua ja haukkua juttuja keskittyen artikkelin ansioihin henkilöiden sijaan.

"Lehtijutut ovat julkista materiaalia, ja niitä pitää voida arvioida sellaisina. Toimittajilla ei ole yksinoikeutta jättäytyä kritiikin ulkopuolelle."

Esilukija kertoo, että tällä hetkellä pitkiä artikkeleita arvioi kymmenkunta ihmistä. Joukossa ei ole keski-ikäisiä tai sitä vanhempia. Raati työskentelee ilman palkkiota tai muita etuja.

Tiedotteessaan Esilukija kertoi, että joukko koostuu "palkituista toimittajista, päätoimittajista, tutkijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista". M&M:lle lähettämässään vastauksessa Esilukija ei suostu tarkentamaan raadin jäsenten taustoja. Osa Esilukijoista työskentelee media-alalla, osa ei.

"Haluamme jakauman olevan molemmilta puolilta tasainen ja uskomme, että se parantaa myös arvioiden laatua. Media-alan ulkopuolelta tulevat kiinnittävät ymmärrettävästi huomiota erilaisiin asioihin kuin toimittajat."

Palvelussa annetaan artikkeleille arvosanoja nollasta neljään. Nollan saanutta juttua ei Esilukijan mukaan kannata lukea lainkaan. Esilukijan raati arvioi artikkelit anonyymilla lomakkeella.

"Uutiskirjeen kasaushetkellä lasketaan jutun keskiarvo sen saamista arvosanoista. Kirjallisista arvioista valitaan sellainen, joka heijastelee keskiarvoa."

Kuka valitsee uutiskirjeeseen päätyvät artikkelit?

"Päätimme palvelulupauksen uutiskirjettä perustaessamme. Siinä kerromme arvioimme joka toinen viikko ainakin Helsingin Sanomien Sunnuntain, Kuukausiliitteen, Suomen Kuvalehden, Imagen, Ylioppilaslehden ja Long Playn pitkät jutut."

Esilukijan mukaan palvelulupauksen suunnittelussa lähtökohtana oli ottaa palveluun mukaan mediat, jotka kertovat tekevänsä pirkää ja laadukasta feature-journalismia.

"Katsomme jokaista kirjettä varten läpi muutkin kuin mainitsemamme mediat."

Miksi olette päätyneet juuri tähän mediakattaukseen?

"Sitä mukaa, kun vastaan tulee kategoriaamme meneviä juttuja, otamme niitä arvioitavaksi. Jos juttu ei ole kätevästi saatavilla netistä, sen etsiminen ja varsinkin suositteleminen tuntuu hölmöltä.

Emme oleta, että kukaan lähtisi suosituksemme pohjalta kirjastoon lukemaan tai ostaisi irtonumeroa, vaan toivomme, että verkosta löytyisi yhä enemmän laadukasta journalismia myös sellaisilta toimijoilta, jotka eivät sitä vielä ensisijaisesti verkossa julkaise."

Millä perusteella Esilukija on uskottava taho antamaan arvioita muiden artikkeleista?

"Esilukija ei ole sen uskottavampi taho arvioimaan mitään kuin mikään muukaan taho. Esilukija on ihmisjoukon muodostama keskiarvotettu näkemyksellinen mielipide. Emme langeta tuomioita tai väitä olevamme muita arvovaltaisempia. Jos joku saa elämäänsä hieman lisäsisältöä Esilukijasta, olemme onnistuneet."

Mitä tarkoitusta Esilukija palvelee?

"Esilukija osoittaa, että Suomessa tehdään kehuttuja juttuja, jotka eivät ole keskinkertaista kummempia. Samalla tehdään erinomaisia ja vähälle huomiolle jääviä juttuja. Toivomme voivamme kuratoinnilla kääntää valokeilaa oikeisiin paikkoihin.

Toinen tärkeä asia liittyy palautteeseen. On hyvä, että asioita sanotaan ääneen, sillä usein toimittajat kokevat, etteivät he saa kunnollista palautetta. Suomessa mediakritiikin perinne on olematon."

Esilukijan ensisijaisena tarkoituksena on palvella lukijaa, ei siis herättää keskustelua.

"Jos jostain voisi keskustella, niin siitä, kuinka iso osa lehdistä kätkee yhä parhaat juttunsa printtiin. Se pitää ehkä iäkkäämmät tilaajat tyytyväisinä, mutta hävittää koko lehden muun kuin oman kohdeyleisön tutkalta."

Millä perusteella Esilukijassa mukana olevat henkilöt ovat juuri oikeat arvioimaan pitkien juttujen ansioita?

"Meidän on turha lähteä listaamaan meriittejämme, koska anonymiteetillä olemme pyrkineet kääntämään fokuksen arvioihin. Niiden pohjalta kukin voi päätellä mitä päättelee."

Esilukijan ensimmäinen uutiskirje tuli julki lauantaina 8. lokakuuta. Arvioinnin kohteeksi pääsi 31 suomalaista lehtijuttua.