Digiaika

M&M 12.1. 17:04

Norjassa radio siirtyy digiaikaan

Norjan pääkaupungissa Oslossa FM-taajuudet vaikenevat syyskuussa.

Norjassa FM-radion aikakausi päättyy tämän vuoden aikana. Kalliina pidetty digiloikka koskee erityisesti autoilijoita.

Analoginen radio lakkaa toimimasta Norjassa tämän vuoden aikana. FM-taajuudet eivät lakkaa toimimasta yhtäaikaa. Siirtymä alkoi tällä viikolla Pohjois-Norjasta. Oslossa radio siirtyy digiaikaan syyskuussa.

Pienet paikalliskanavat saavat jatkaa FM-taajuuksien käyttämistä vielä viiden vuoden ajan. Norja on ensimmäinen maa, joka luopuu FM-taajuuksista.

FM-taajuuksista luopumisesta keskusteltu jo vuosien ajan. Toiset puolustavat digitaalisen radion parempaa äänenlaatua, ja sen mahdollisuutta lisätä kanavatarjontaa. Toisten mielestä valtio tekee muutoksen kiireellä, ja FM-taajuuksista luopuminen on riski, koska niitä voitaisiin käyttää hyödyksi kriisiaikana.

Muutosta pidetään erityisesti kalliina, koska kaikilla ei ole radiota, joka voi vastaanottaa digitaalisia radiolähetyksiä. Muutos vaikuttaa erityisesti autoilijoihin. Norjassa on arviolta kaksi miljoonaa autoa, joissa ei ole digitaalista radiota.

Digitaalinen radio ei kuitenkaan ole uusi juttu Norjassa, sillä ensimmäinen digitaalinen lähetys kuultiin jo vuonna 1995.

Lähteet: Bloomberg, BBC

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Innovaatiot

27.03.2017 18:30

Voitto, Helsingin yliopisto ja SEK kehittivät uuden palvelun

Mediatoimisto Voitto ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet yhteistyössä uuden Unibot-palvelun. Kyseessä on Facebook-ympäristössä toimiva automaattinen, vuorovaikutteinen keskusteluohjelma, joka ohjaa nuoria käyttäjiä heitä kiinnostavien koulutusvaihtoehtojen äärelle.

Yrityskaupat

27.03.2017 12:30

Solita ostaa palvelumuotoilutoimisto Palmun

Digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solita ostaa yrityskaupassa palvelumuotoilutoimisto Palmun koko osakekannan. Solita ilmoitti yrityskaupasta maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.