Tempaukset

M&M 20.6. 10:25

Nyt on suklaapatukalla mittaa – Fazer valmisti Pitkä Pätkiksen

Fazer
Pitkä Pätkis on 95 senttiä pitkä ja painaa noin 350 grammaa.

Fazer on valmistanut Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi maailman pisimmän Pätkis-patukan, Pitkä Pätkiksen. 95 cm pitkä ja noin 350 grammaa painava suklaapatukka on lähes 11 kertaa tavallista Pätkis-patukkaa pidempi.

Facebookin Pätkis-faniryhmän ylläpitäjä Jani Ahonen keksi nimetä joulukuisen talvipäivänseisauksen Pätkis-päiväksi, koska päivä on silloin lyhimmillään.

Tästä inspiroituneena Fazer päätti julkistamansa tiedotteen mukaan juhlistaa itsenäisyyden juhlavuoden pisintä päivää valmistamalla maailman pisimmän Pätkiksen. Pitkä Pätkiksellä on mittaa 95 cm ja se painaa noin 350 grammaa.

Pitkä Pätkiksen valmistuksesta vastasi Fazerin suklaatehtaan prosessinkehittäjä Risto Hakkarainen.

"Linjan ohi kävellessä Pätkis-patukoiden pätkijä eli ’giljotiini’ on huomionarvoisin osio. Siinä sitä katsoessani tuli mieleen, että mitä jos joku unohtaa laittaa sen päälle? Jäähdytystunneli on noin 40 metriä pitkä ja sieltä tulisi ulos yli 40-metrinen Pätkis. Se olisi aika vonkale!" Hakkarainen kertoo idean synnystä.

Aivan näin massiivisiin mittoihin idea ei realisoitunut, mutta lopputuloksena on kuitenkin kymmenen kertaa tavallista Pätkis-patukkaa suurempi suklaapatukka.

Työkavereilla oli omat epäilyksensä Hakkaraisen idean toimivuudesta. Suurin huolenaihe olikin se, miten Pätkis saadaan yhtenä kappaleena linjaston läpi.

"Itse tekeminen oli lopulta helppoa ja nopeaa. Kun valmis Pitkä Pätkis oli kääreineen päivineen kädessä, lopputulos realisoitui. Rakastettu patukka oli nyt lähes kymmenkertainen, ja jos siitä pystyy saman verran tuottamaan iloa muille, niin mikäs sen parempaa", Hakkarainen kertoo.

Kuka tahansa voi  Fazerin mukaan saada yhden ”Pitkiksen” haltuunsa. Fazer Suomen Facebookissa järjestään keskiviikkona 21.6., vuoden pisimpänä päivänä, arvonta, jossa joku voittaa yhden maailman pisimmistä Pätkis-patukoista. Yksi Pätkis-patukoista säästetään myöhemmin ilmoitettavaa arvontaa varte. Loput Fazer lahjoittaa Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolle K7.

Pätkis-suklaapatukoiden valmistus aloitettiin Fazerin Vantaan suklaatehtaalla vuonna 1978. Fazerin mukaan Pätkis-patukoita myydään vuosittain yli 12 miljoonaa kappaletta.

Perinteisen suklaapatukan ohella Pätkis-tuotenimen alla valmistetaan nykyisin myös muun muassa jätelöä ja suklaakonvehteja. Perinteinen Pätkis-patukka painaa 18 grammaa ja sen rinnalle tuotu Iso Pätkis 36 grammaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö