Alkoholi

M&M 18.2.2016 20:25 päivitetty 3.3.2016 15:39

"Olut voi olla tarjouksessa samoin kuin mikä tahansa muukin tuote" - Panimoliitto ehdottaa Suomeen Tanskan alkoholipolitiikka

Shutterstock

Tanskassa "alkoholipolitiikan muutosten jälkeen alkoholin kokonaiskulutus on laskenut", kertoo Panimoliitto.

Vyörytys vireillä olevaan alkoholilain uudistamiseksi käy kiivaana. Maanantaina sekä Panimoliitto että Päivittäistavarakauppa ry julkaisivat ajankohtaistiedotteensa aiheesta.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa pani ajatukset ja Tanska-vertailunsa blogin muotoon, Pty vaati tiedotteessaan alkoholilakiin uudistuksia: myyntiajat ja alle seitsemän prosentin vahvuisten alkoholijuomien myynnin vapauttamista.

Panimoliiton alkoholipoliittinen esimerkki ja vaikuttavuusvertailu on Tanskasta. Tanskassa laskettiin olutveroa 15 prosenttia rajakaupan hillitsemiseksi kesällä 2013. Vuodesta 2013 vuoteen 2014 Tanskan kotimaan olutmyynnit kasvoivat kolme prosenttia. Kotimarkkinan vahvistuessa rajakauppa Saksasta väheni.

Tanskalainen alkoholipolitiikka tukee Panimoliiton mukaan kotimaista elinkeinoa.

”Kymmenen vuotta sitten Tanskassa vapautettiin alkoholimainonta ja muun muassa oluen tarjouskäytäntö normalisoitiin. Eli olut voi olla tarjouksessa samoin kuin mikä tahansa muukin päivittäistavarakaupan tuote – eikä sen tarvitse olla sisäänheittohoukutin 2 kk kerrallaan. Samalla poistui monipakkausten tarjouskielto. Samoja asioita myös suomalainen panimoelinkeino tavoittelee alkoholilain kokonaisuudistuksessa.”

Tanskassa ei myöskään ole valtion omistamaa viinamonopolia. Olutta ja viiniä saa ostaa 16 vuotta täyttänyt, eikä kellonaikarajoja vähittäismyynnissä ole. Kauppojen ollessa auki, myös oluen myynti on sallittua. Myyntirajoitukset poistettiin kymmenisen vuotta sitten.

Vallankumouksellistako? Ei suinkaan, kirjoittaa Panimoliitto: ”Alkoholipolitiikan muutosten jälkeen alkoholin kokonaiskulutus on laskenut!”

Panimoliiton Ussan mielestä samanlaista tehokasta elinkeinopolitiikkaa voisi harjoittaa myös piskuinen Suomi, alkoholin terveyshaittojen kasvamatta.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

17.10.2017 12:53

Yösyöttö sai potkua skandaalista

Yösyöttö-elokuvan ahdinko taipui vertaansa vailla olevaksi markkinointikampanjaksi. Finnkino on ikävän julkisuuden kierteessä.