Sivustot

Ilkka Jauhiainen 28.1.2016 15:11 päivitetty 3.3.2016 15:38

Pakolaisvihamielisellä Finnleaks.net -sivustolla mainostajina monia tunnettuja yhtiötä

”Emme halua olla tekemisissä tämän kaltaisten sivustojen kanssa”, kertoo Finnair M&M:lle. Nyt rahahana saattaa ehtyä.

Finnleaks.net -sivuston lähes kaikki uutiset käsittelevät kielteisesti pakolaisia ja maahanmuuttajia. Torstaina kello 13. 47 pääjutun otsikko ilmoitti ”Kajaanissa tummaihoinen mies löi naista kasvoihin ja varasti lompakon”.  Seuraavassa jutussa todetaan ”Pyhtään Mäntyniemen vastaanottokeskuksessa tappelu – Poliisi otti kolme kiinni”.

Sivuston juttuvalikoiman perusteella Suomeen tulevat pakolaiset aiheuttavat aktiivisesti ja pelkästään ongelmia. Sivuston useimmat jutut pitävät kuitenkin paikkansa. Ne on nimittäin kopioitu sanasta sanaan perinteisistä medioista, kuten Turun Sanomat, Iltasanomat, Iltalehti ja Länsiväylä. Finnleaks on vain lisännyt juttuihin omia otsikoita.

Lisäksi sivustolla on käännöksiä ulkomaisista artikkeleista sekä poliisin tiedotteita.

Sivustolla on runsaasti suomalaisten yritysten, kuten Gigantin, Sanoman, Outokummun, Finnairin ja F-Securen mainoksia. Finnleaks ilmoittaa olevansa Googlen kumppani mainostenvälitysohjelma Adsensen kautta.

”Kemikaalit aiheuttavat nenäverenvuotoa”

Sivuston terveysosiossa kerrotaan ilmakehän sääntelystä kemikaalien avulla. Kemikaalit lasketaan taivaalle lentokoneista ja ne näkyvät vanoina, jotka aiheuttavat kaikkea mahdollista levottomuudesta nenäverenvuotoon ja huimaukseen.

Nyt Finnleaksin mainostulot saattavat ehtyä.

”Me emme halua olla missään tekemisissä tällaisen sivuston kanssa. Me emme ole ostaneet mainostilaa tältä sivustolta. Finnairin ilmoitukset välittyvät sivustolle mainosverkkojen kautta. Ne kohdentuvat netin käyttäjälle niin sanotun retargetoinnin avulla. Ryhdymme toimenpiteisiin, ettei meidän mainontaamme  näy siellä”, sanoo Finnairin markkinointijohtaja Jarkko Konttinen.

Retargetointi tarkoittaa sitä, että mainosverkko tunnistaa, millä sivuilla kävijä ollut aiemmin. Mainosverkko, kuten esimerkiksi Googlen mainostajille tarjoama palvelu, ohjaa kullekin käyttäjälle kohdennettuja mainoksia riippumatta siitä, millä sivustolla netissä liikkuva kuluttaja on.

Kiusallista näkyvyyttä mainostajille

Näkyvyys Finnleaksilla häiritsee myös tietoturvayhtiö F-Securea.

”Olemme toimineet, niin että tällaiset sivustot blokkaantuisivat pois mutta kaikkea ei voi hallita alusta loppuun asti. Meidän mainontaamme näkyy useiden mainosverkkojen, myös Googlen kautta. Kun näitä tapauksia tulee toimitamme tiedon kumppaneillemme”, sanoo F-Securen yritysmarkkinoinnista vastaava Antti Valtonen.

Jonkin ajan kuluttua Valtonen palaa asiaan.

”Linkki kyseiselle sivulle poistetiin Googlen Display Network-verkosta, eli meidän mainoksia ei pitäisi näkyä siellä jatkossa”.

Sivusto ryöstöviljelee sumeilematta suomalaisten mediayhtiöiden tuottamaa sisältöä. Silti sivustolla näkyy Alma Median ja Sanoman mainontaa. Yksi mainostajista on Sanoman 56 prosenttisesti omistama Netwheels.fi, joka pyörittää Autotie.fi -nimistä autokauppasivustoa.

”Meillä ei ole mitään tekemästä tämän sisällön kautta. Olemme ostaneet mediatilan välityspalveluiden kautta mainostilaa netistä. Tämä prosessi on siis ketjutettu. Systeemissä on hyvät mahdollisuudet tehdä rajauksia. Blokkaamme tämän pois”, sanoo  Netwheelsin toimitusjohtaja Ville Hurnonen.

Finnleaksin yhteistyö Googlen kanssa saattaa päättyä tekijänoikeuskysymyksiin. Google ei hyväksy AdSens-kumppaneikseen sivustoja, jotka loukkaavat tekijänoikeuksia.

”Jos julkaisija rikkoo AdSense -ohjelman sääntöjä niin tili voidaan sulkea”, sanoo Googlen pohjoismaiden viestintäpäälllikkö Gustaf Brusewitz.

Finnleaks-sivustolla ei ole sivuston ylläpitäjän yhteystietoja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.