Lehdistönvapaus

M&M 1.12.2016 14:58

Pekka Ervasti MT:lle: "Ylen johdon kurilinja on koventunut"

Han

Yleltä potkut saanut Pekka Ervasti on huolissaan Ylen johdon riippumattomuudesta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Yleisradion painostaminen on pahentunut nykyisen hallituksen aikana, vaikka ilmiö ei ole uusi. Näin sanoo Ylen politiikan entinen päällikkö Pekka Ervasti Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

"Juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana", Ervasti sanoo MT:lle.

Ylen painostus nousi puheenaiheeksi, kun Suomen Kuvalehti kertoi Ylen johdon puuttuneen uutisointiin koskien pääministeri Juha Sipilän (kesk) mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa.

Ervasti itse sai potkut Yleltä toukokuussa. Sitä ennen hän kirjoitti kriittisiä juttuja muun muassa Sipilän taloudellisista sitoumuksista ja politiikan taidoista. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ei kommentoinut eilen A-studiossa, maksettiinko Ervastille tämän lähdön syistä vaikenemista. Ervasti vahvistaa tehneensä Ylen kanssa sopimuksen, ettei hänen potkujensa syitä käsitellä julkisuudessa, sen sijaan kollegoidensa puolesta hän on valmis asiaa kommentoimaan.

"Mutta veronmaksajana ja journalistina sekä entisiltä kollegoilta kuulemani perusteella olen erittäin huolestunut sitä, kuinka ahtaaseen rakoon Ylen poliittinen journalismi on ajettu toimivan johdon linjauksilla. Ei ole sattumaa, että kurilinja on koventunut erityisesti tämän hallituksen aikana". Ervasti painottaa MT:lle.

"Poliitikot painostavat toimittajia aina, mutta eri asia on, taivutaanko painostukseen. Se säikäyttää, ja ikävin seuraus on, jos itsensensuuri lisääntyy. Aika kuvaavaa on, jos toimittaja joutuu kysymään suorassa lähetyksessä, että saanko minä nyt potkut", Ervasti jatkaa MT:lle viitaten A-studion Susanne Päivärinnan esittämään kysymykseen, kun hän haastatteli Jääskeläistä Sipilä-kohusta.

Ervastin mukaan Ylen rahoituksen ja riippumattomuuden suhteeseen on syytä suhtautua varauksella, vaikka Ylen rahoituksesta päätetäänkin eduskunnassa, ei hallituksessa.

"Raha tulee kuitenkin poliitikoilta ja Yle dominoi mediakenttää", hän huomauttaa MT:lle.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö