Kirjallisuuspalkinnot

Mari Kaislaniemi 3.12.2013 13:17 päivitetty 4.2.2016 10:37

Riikka Pelo on vuoden 2013 Finlandia-voittaja

30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Finlandia-palkinnon tuore voittaja on Riikka Pelo.

Tämän vuoden Finlandia-palkinnon saaja on Riikka Pelo teoksellaan Jokapäiväinen elämämme (Teos).

Pelon toinen romaani kertoo yhdestä merkittävimmästä venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Ariadna Efronista. Yli 500-sivuinen romaani kuvastaa myös sukupolvien kohtaloita Venäjällä vallankumouksen jälkeen, stalinismin paineessa ja toisen maailmansodan alla.

Pelon esikoisromaani Taivaankantaja ilmestyi vuonna 2006. Se oli ilmestymisvuonnaan Runeberg-palkintoehdokkaana ja voitti Tiiliskivi-palkinnon. Finlandia-ehdokkaana Pelo oli nyt ensimmäistä kertaa.

Finlandia-voittajan valitsi tänä vuonna teatterinjohtaja Asko Sarkola.

Sarkola perusteli valintaansa kertoen, että Pelon romaani on vaikuttava, pysähdyttävä ja koskettava.

"Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme kiertyy kahden ajan ja paikallisuuden ympärille, Tšekkoslovakiaan 1923 ja Neuvostoliittoon 1939-1941. Keskeiset henkilöt ovat runoilija Marina Tsvetajeva ja hänen tyttärensä Alja. Tässä romaanissa on laajin jänne: tajunnanvirrasta kidutuskammion kuulusteluihin ja Vorkutan työleirille", Sarkola sanoi palkintojenjakotilaisuudessa.

Muut Finlandia-ehdokkaat olivat J-P Koskisen Ystäväni Rasputin (WSOY), Leena Krohnin Hotel Sapiens (Teos), Hannu Raittilan Terminaali (Siltala), Asko Sahlbergin Herodes (WSOY) ja Kjell Westön Hägring 38 / Kangastus 38 (suom. Liisa Ryömä, Schildts & Söderströms / Otava).

Ehdokkaina olleet kuusi teosta valitsi lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi toimittaja Raisa Rauhamaa ja jäseninä suomentaja Juhani Lindholm ja toimittaja Nina Paavolainen.

Finlandia-palkinto juhlii tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Suomen Kirjasäätiön jakaman palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Viime vuonna Finlandia-palkinnon voitti Ulla-Lena Lundberg teoksellaan Jää.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö