Kauppa

Talouselämä 27.1.2016 14:32 päivitetty 3.3.2016 15:38

Seppälä keräsi yhteensä 2 600 kiloa asiakkaiden vanhoja vaatteita

Kerättyjen vaatteiden kuidusta valmistetaan Seppälän uusi, vuoden lopulla myyntiin tuleva mallisto.

Seppälä on mukana suomalaisessa innovaatioprojektissa, jossa kierrätetyistä tekstiileistä valmistetaan uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla.

Seppälä keräsi vaatteita kolmen viikon ajan kahdessatoista pääkaupunkiseudun myymälässään. Kampanjan aikana tekstiilejä kerättiin yhteensä 2 600 kiloa. Vuodenvaihteessa kerrättyjen vaatteiden kierrätetystä kuidusta valmistettu Seppälän uusi mallisto tulee myyntiin tämän vuoden lopulla.

"Eräs miesasiakas toi meille vanhat 80-luvun Smithy’s puuvillasortsinsa, avasi pussin kassalla ja hehkutti: 'Seppälästä takaisin Seppälään'. Olisiko osuvammin voinut sanoa", Seppälän kehityspäällikkö Erica Adlercreutz sanoo tiedotteessa.

Hankkeen tavoite on rakentaa Suomeen toimiva poistotekstiilin suljettu kierto. Suljetulla kierrolla tarkoitetaan, että käytöstä pois jäävä vaate käytetään uuden tekstiilimateriaalin valmistamiseen. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista vaatteista menee jätevoimaloissa poltettavaksi ja poistuu kierrosta.

"Nykyinen toimintatapa poistotekstiilien osalta ei ole kiertotalouden idean mukainen, siksi haluamme olla mukana rakentamassa Suomeen uutta toimintamallia", Adlercreutz sanoo.

Rääsystä upouudeksi

Lahjoitusvaatteiden kierto uusiksi vaatteiksi alkoi siitä, että Suez kuljetti vaatteet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskus lajittelee sekä myy ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet.

Myyntiin kelpaamattomat puuvillatekstiilit pääsevät The Relooping Fashion Initiative -projektin jatkokäsittelyyn. VTT:n kehittämän selluloosanliotusmenetelmän avulla käytetyistä puuvillatekstiileistä valmistetaan uutta kuitua muotiteollisuudelle.

Vaatteista poistetaan napit, vetoketjut ja muut ei-puuvillaiset osat. Seuraavaksi materiaali revitään, hienonnetaan ja liuotetaan selluloosaksi. Selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella entisessä viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta kankaat.

"Seppälän rooli on olla mukana kehittämässä toimiva materiaali sekä suunnitella ja valmistaa uusi mallisto. Projektissa olemme lisäksi mukana selvittämässä, miten poistotekstiilin suljetun kierron voisi järjestää Suomessa siten, että se tuottaisi Suomeen kannattavaa liiketoimintaa ja työpaikkoja", Adlercreutz kuvailee.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kilpailut

25.02.2017 12:01

Metsästätkö leijonaa? – Mainoskilpailujen plussat ja miinukset

Kevään mainoskilpailuissa pannaan ideat paremmuusjärjestykseen. Samalla järjestykseen pannaan tekijät, toimistot, ketjut ja jopa maat. Tällä kertaa ei puhuta siitä, miksi Ruotsi voittaa ja Suomi ei, vaan siitä, kannattaako kilpailuihin osallistua ja jos kannattaa, niin mihin?

Kommentti

24.02.2017 11:12

Hasan & Partners upotti itsensä suohon

"Hasan & Partners ajoi Planin tilanteeseen, jossa se joutui puolustamaan, että heidän kampanjoissaan käytetyt faktat pitävät kutinsa. Se on paitsi surullista, myös epälojaalia asiakasta kohtaan", toimittaja Cilla Bhose kirjoittaa.

Elokuvat

24.02.2017 09:53

Lidlistä Tuntemattoman sotilaan yhteistyökumppani

Saksalainen vähittäiskauppaketju kertoo haluavansa tukea suomalaista kulttuuria. "Uusi Tuntematon sotilas ei toteutuisi ilman kumppaneita", elokuvaprojektin yhteyspäällikkö Laura Sutinen kertoo.