Lehdistönvapaus

M&M 1.12.2016 11:31 päivitetty 1.12.2016 15:58

STT: Ylen toiminta Sipilä-tapauksessa johti kanteluun

Antti Mannermaa

JSN ei ole vielä päättänyt, käsitteleekö se kantelua, kertoo STT.

Julkisen sanan neuvostoon on tehty kantelu Yleisradion toiminnasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) tapauksessa. Asiasta kertoo STT.

STT:n mukaan JSN ei ole vielä päättänyt, ottaako se kantelun käsittelyynsä. Kantelija on neuvoston edustajan mukaan yleisön edustaja.

Kantelussa pyydetään STT:n mukaan selvittämään, onko Yle rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia kaksi ja kolme.

Kohdassa kaksi linjataan, että sisältöä koskevaa päätösvaltaa ei saa missään olosuhteissa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Kolmannessa kohdassa sanotaan, että journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua sellainen houkuttelu tai painostus, jolla tiedonvälitystä yritetään ohjata, estää tai rajoittaa.

Muun muassa Vasemmistoliitto on vaatinut pääministeriä tuomaan julki sekä yhteiskunnallisesti merkittävät sidonnaisuutensa että kirjeenvaihtonsa Yleisradion kanssa. Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski on julkistanut Sipilältä saamiaan viestejä ja tämän kanssa käymäänsä sähköpostikeskustelua Facebookissa.

Myöhemmin Vuorikoski twiittasi, ettei ole pyytänyt tai saanut toimituksen johdolta lupaa viestien julkaisemiseen Facebookissa.