Projekti

M&M 24.8. 10:07

Suomalainen varoituspalvelu leviää maailmalla

Ilmatieteen laitos
Kuvassa Ilmatieteen laitoksen SmartMet ja SmartAlert -järjestelmien käyttöönottotilaisuus Papua-Uudessa-Guineassa. Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Matti Eerikäinen kuvassa oikeassa alalaidassa.

Ilmatieteen laitoksen kehittämän varoituspalvelun avulla tavoittena on parantaa pienten saarivaltioiden kykyä varautua voimakkaisiin sääilmiöihin ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin uhkiin.

lmatieteen laitos on auttanut neljän vuoden ajan sisarlaitoksiaan Tyynellämerellä kehittämään sääennustus- ja varoituspalveluitaan. Tavoitteena on ollut parantaa pienten saarivaltioiden kykyä varautua voimakkaisiin sääilmiöihin ja ilmastonmuutoksen luomiin uhkiin.

Neljävuotisen hankkeen aikana Ilmatieteen laitos auttoi Tyynenmeren sisarlaitoksiaan kehittämään muun muassa sääennustus- ja varoituspalveluitaan sekä laatujärjestelmiään.

Hankkeen aikana osaan alueen maista vietiin suomalaista sääennustus- ja varoitusteknologiaa sekä havaintolaitteita parantamaan alueelta saatavan havainto- että ennustedatan laatua ja jakelua.

Hankkeen myötä Ilmatieteen laitos on kehittännyt SmartAlert-nimisen varoituspalvelun, jonka avulla pystytään tavoittamaan yhä useampia kansalaisia yhä nopeammin, mikäli tulevan sään arvioidaan aiheuttavan ihmisille vaaraa.

"SmartAlert-järjestelmän avulla pystytään jakamaan ajankohtaista varoitustietoa kansalaisille luonnononnettomuuksista aiempaa nopeammin muun muassa nykyaikaisen matkapuhelinsovelluksen avulla", kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Matti Eerikäinen.

FINPAC-hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama ja se toteutettiin yhteistyössä Tyynellämerellä toimivan alueellisen ympäristöalan järjestön SPREP:n (South Pacific Regional Environmental Programme) sekä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa.

Hanke suunniteltiin kattamaan koko palveluketju paikallisten ilmatieteen laitosten tuottamasta palvelusta aina kylätason käytännön toimiin asti. Ilmatieteen laitos vastasi hankkeen aikana alueen sisarlaitosten kehittämisestä.

Tyynenmeren pienet saarivaltiot ovat erittäin herkkiä ja haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen aiheuttamille uhkille: aluetta uhkaavat tulevaisuudessa muun muassa merenpinnan nousu ja voimistuvat trooppiset syklonit", projektipäällikkö Eerikäinen kertoo tiedotteessa.

Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 3,8 miljoonaa euroa. Loppuseminaari järjestettiin elokuussa Honiarassa Salomon Saarilla Tyynenmeren alueen meteorologisen neuvoston ja ministerikokouksen yhteydessä. Hankkeessa oli mukana yhteensä 14 alueen pientä kehittyvää saarivaltiota: Cookinsaaret, Fidži, Kiribati, Marshallinsaaret, Mikronesian liittovaltio, Nauru, Niue, Palau, Papua-Uusi-Guinea, Samoa, Salomonsaaret, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Mainonnan monitaho

22.09.2017 10:37

Tuula Kallio valittiin Mainonnan Monitahon saajaksi

Dagmarin Tuula Kallio on vuoden 2017 Mainonnan Monitaho -tunnustuksen saaja. Hän haluaa ohjata tunnustukseen kuuluvan MAT-säätiön stipendin startupille, joka edistää tekoälyn ja teknologian hyödyntämistä markkinoinnissa. 5 000 euron arvoisen stipendin saavaa yritystä etsitään vielä.