Matkailu

M&M 23.9. 16:17

Suomi, Ruotsi ja Norja houkuttelevat yhteisprojektilla 100 000 kävijää talvella pohjoiseen

Matkanjärjestäjiä huolettaa erityisesti alueen haasteellinen saavutettavuus, jonka parantamista tarkastellaan projektissa.

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on käynnissä yhteinen Visit Arctic Europe -projekti, jossa markkinoidaan pohjoisia alueita rajat ylittävänä arktisena matkailukokemuksena.

VAE-projekti aloitettiin viime vuonna ja se on tehnyt alusta asti yhteistyötä eurooppalaisten matkanjärjestäjien kanssa.

Yhteistyöllä on kunnianhimoisena tavoitteena saada alueelle tänä talvena jopa 100 000 uutta yöpymistä.

Hankkeessa mukana olevat matkanjärjestäjät ovat varanneet jo 23 000 lentolippua. Keskimäärin yhden matkailijan vierailun kestoksi arvioidaan 4-5 yötä.

Matkanjärjestäjät katsovat myös, että entistä useammat matkailijat haluavat tulevaisuudessa vierailla useissa matkakohteissa yhden matkan aikana.

Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on kaikilla monia samankaltaisia vetovoimatekijöitä, mutta jokaisella maalla on myös ainutlaatuisia alueellisia vahvuuksia.

”Kaikille maille yhteistä on luonto, puhtaus, revontulet, keskiyön aurinko ja pohjoinen elämäntyyli. Lisäksi Suomen Lapissa on laaja kirjo aktiviteetteja ja tietenkin Joulupukki. Ruotsi tarjoaa korkealuokkaista majoitusta, kuten Tree Hotel ja Ice Hotel. Norjassa on vuonoja, valassafareja ja kuningasrapuja”, kertoo tiedotteessa Rauno Posio Lapin Matkailuelinkeinon Liitosta.

Projektilla halutaan pidentää perinteistä toimintakautta. Projektiin osallistuvat matkanjärjestäjät ovatkin sitoutuneet kolme vuotta kestävään yhteistyösopimukseen, jonka aikana aktiviteettipaketteja myydään ja markkinoidaan myös välikausina ja sesonkien ulkopuolella.

Yritykset ja matkanjärjestäjät ovat olleet erityisen huolestuneita alueen logistiikasta, joten projektissa painopistettä on siirretty saavutettavuuteen. VAE aikoo selvittää saavutettavuutta, kuten esimerkiksi suorien lentojen kysyntää.

”Meidän näkökulmastamme keskittyminen rajat ylittävään saavutettavuuteen ja pullonkaulojen poistoon on tervetullutta”, kertoo Hans Paul Hansen Scandic Nothcapesta.

VAE:n yhteistyökumppaneihin kuuluvat Northern Norway Tourist Board, Swedish Lapland Visitor Board ja Lapin Matkailuelinkeinon Liitto, joista viimeksi mainittu on myös projektin johtava kumppani. 

VAE saa rahoitusta EU:n Interreg Nord -ohjelmalta, julkiselta sektorilta ja 90 yritykseltä kolmesta maasta. Projekti kestää 2,5 vuotta, ja sen budjetti on 6,4 miljoonaa euroa. 

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö