Sovellukset

Olli Vänskä 23.8. 20:01

Suosittu sovellus lähettää sijaintitietoja luvatta, vaikka kytkisit sen pois päältä: "Asiassa on useita ongelmia"

Erittäin suosittu sääsovellus AccuWeather kerää käyttäjästä sijaintitietoja, vaikka puhelimesta kytkisi sijaintitoiminnon pois päältä, väittää amerikkalainen tietoturvatutkija. Data on myös kolmannen osapuolen käytössä.

AccuWeatherilla on App Storessa lähes täydellinen 4 tähden tähtiluokitus ja sitä on ladattu miljoonia kertoja. Androidille sitä on ladattu yli 50 miljoonaa kertaa.

Paljastuksen jälkeen monet käyttäjät ovat päätyneet poistamaan sovelluksen iPhonestaan. Sovelluskauppoihin on myös jätetty kitkeriä asiakasarvioita.

Tutkija Will Strafach tutki iOS-sovelluksen lähettämää dataa ja havaitsi, että jopa toiminto pois kytkettynä puhelin lähetti eteenpäin laitteen tarkan sijainnin, wlan-reitittimen nimen sekä mac-osoitteen.

Datan saa käyttöönsä Reveal Mobile -niminen datan monetisointiin erikoistunut firma, joka tekee yhteistyötä AccuWeatherin kehittäjän kanssa.

ZDNet testasi väitteet ja havaitsi ne todeksi. Sovellusta käyttävän puhelimen saattoi paikantaa muutaman metrin tarkkuudella.

Käytännössä dataa voisi siis käyttää miljoonien ihmisen vakoilemiseen - tai äärimmäisen tarkkaan markkinointiin. Reveal Mobile kuitenkin väittää, ettei se käytä kaikkia tietoja hyväkseen.

AccuWeatherin käyttöehdoissa sanotaan, että firma voi käyttää paikannusteknologiaa, mutta se ei kerro, että dataa voidaan käyttää mainostamiseen.

"Asiassa on useita ongelmia", toteaa Strafach. "[Sovellus] saa gps-yhteyden täysin viattoman pyynnön varjolla – kukaan käyttäjä ei odota paikannustietoja käytettävän tällä tavoin."

AccuWeather ja Reveal Mobile ovat luvanneet poistaa ominaisuuden käytöstä. Sovelluspäivityksen pitäisi olla jo ladattavissa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Mainonnan monitaho

22.09.2017 10:37

Tuula Kallio valittiin Mainonnan Monitahon saajaksi

Dagmarin Tuula Kallio on vuoden 2017 Mainonnan Monitaho -tunnustuksen saaja. Hän haluaa ohjata tunnustukseen kuuluvan MAT-säätiön stipendin startupille, joka edistää tekoälyn ja teknologian hyödyntämistä markkinoinnissa. 5 000 euron arvoisen stipendin saavaa yritystä etsitään vielä.