Työelämä

Julia Ylä-Outinen 16.7. 17:00

Tamperelaisyrityksen keino sitouttaa osaamista: tuntitöihin jääville eläkeikäisille 20 prosentin palkankorotus

Insinööritoimisto AX-LVI:ssa ei ymmärretä ikärasismia.

Tamperelainen Insinööritoimisto AX-LVI antaa 20 prosentin palkankorotuksen niille, jotka eläkkeelle jäätyään solmivat vielä tuntisopimuksen. Palkankorotusten tarkoituksena on houkutella osaavaa työvoimaa jäämään töihin ja palkita konkareita asiantuntevasta työstä.

Kyseessä on pitkäaikainen perinne jo kymmenen vuoden ajalta. AX-LVI:n toimitusjohtaja Urpo Koivula muistelee palkankorotuksen antamisen olleen porukalla keksitty idea. Hän sanoo, että yrityksestä on jäänyt eläkkeelle seitsemän ihmistä, joista vain yksi on kieltäytynyt jäämästä tuntisopimuksella töihin.

"Palkankorotus ei ole töihin jääville ihmisille niinkään kynnyskysymys, vaan pikemminkin kädenojennus, jolla tahdomme osoittaa arvostusta hyvästä työstä", Koivula sanoo.

Koivulan mukaan yleiskustannustunteja ei juurikaan synny yrityksessä nollatuntisopimuksella työskenteleville. Niin sanottuja luppotunteja ei siis tule kuten muille työntekijöille, jos tekemistä ei ole. Eläkkeelle jäävien kulut yritykselle pienenevät, jonka vuoksi yritys voi antaa ylijäämän työhön jäävien eläkeläisten pussiin.

"En ymmärrä ikärasismia. Asiantuntijatyössä esimerkiksi 50-vuotiaalla on vielä ainakin 15 vuotta hyvää työikää", Koivula sanoo.

AX-LVI:n liikevaihto vuonna 2016 oli 7,2 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä yrityksessä on töissä noin 70 ihmistä, joista neljä on eläkkeellä. Eläköityneet jatkavat omia töitään esimerkiksi suunnittelijoina, projektipäällikköinä ja muissa asiantuntijatehtävissä.

"Suunnittelutyö pitää myös aivot virkeinä", Koivula sanoo.

Koivulan mukaan eläköityvien palkankorotuksista voisi tulla yleinen käytäntö alalla sen mukaan, mikä yrityksen kustannusrakenne on. Hän sanoo, etteivät eläkeläiset aiheuta juurikaan yleiskuluja AX-LVI:lle.

"En näe estettä yleiseen käytäntöön sellaisilla aloilla, joilla selvästi on työvoimapulaa tai puutetta osaavista työntekijöistä", Koivula sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä asia, että lain mukaan vanhuuseläkkeellä oleva voi tienata ilman että eläke pienenee.

"Eläkkeellä työskentelevälle työ ei ole ies, jota kannetaan", Koivula sanoo.