Teknologia

Jori Virtanen 12.3. 16:01

Tästä syystä Apple tekee laitteidensa korjaamisesta vaikeaa

Uusi iPhone tekee tuloaan. Sitkeät huhut uskovat, että uutuusluurin kuori tulee olemaan kokonaan lasia. Vaikka muutos vaikuttaa käyttäjän kannalta pieneltä, sillä on Applen pidemmän tähtäimen suunnitelmille valtava merkitys.

Vicen mukaan Apple käy sotaa tuhansien korjausliikkeiden kanssa.

Aiemmissa iPhone-malleissa näyttö ja Home-painike ovat erillisiä. Jos puhelin rikkoutuu pahasti, korjaaja voi vaihtaa kaikki muut osat paitsi puhelimen Home-painiketta. Se korkeintaan siirretään tuhoutuneesta puhelimesta uuteen kuoreen. Tämä johtuu siitä, että korjaajilla ei ole lupaa kajota Home-painikkeeseen. Siinä oleva Touch ID -sormenjälkilukija on kytketty puhelimen salauksesta vastaavaan siruun, ja tietojen salaus on Applelle tunnetusti pyhä asia.

Jos huhut pitävät paikkansa, iPhone 8 on kokonaan lasia. Se tarkoittaa Home-painikkeen poistumista, ja samalla sormenjälkilukijasta tulee osa puhelimen lasista ruutua.

Näennäisesti pieni ja kätevä muutos tarkoittaa kuitenkin sitä, että uusi iPhone sulauttaa toisiinsa osan, jonka vain Apple saa korjata eli Touch ID -sensorin, sekä osan joka useimmiten menee rikki eli näytön.

Tämä antaa Applelle mahdollisuuden saavuttaa tilanne, missä vain se voi vaihtaa särkyneet näytöt.

Toisin sanoen, Apple haluaa monopolin omien tuotteidensa korjaamiseen.

Vicen mielestä tällainen monopoliasema antaa Applelle ennennäkemättömät hallinta- ja valvontamahdollisuudet puhelintensa suhteen sekä herättää kysymyksen siitä, kenen omistamia iPhonet lopulta ovat. 

Buzzfeed kertoo, että Apple käy aktiivista sotaa raastuvassa uusia lakeja vastaan, jotka pakottaisivat valmistajat kuten Applen toimittamaan korjausliikkeille ohjeet ja välineet puhelinten korjaamiseksi. Apple ei halua tällaisten lakien menevän läpi, eikä ihme: IBISWorldin mukaan kyseessä on miljardien eurojen bisnes.

Jos Apple saa tahtonsa läpi, siitä syntyvä monopoli vahingoittaisi tuhansia älypuhelinten korjaamiseen erikoistuneita pienyrityksiä. Yksistään Yhdysvalloissa tällaisia liikkeitä on 15 000 ja ympäri maailmaa luku on merkittävästi suurempi. Koska monet näistä yrityksistä ovat riippuvaisia juuri yleisimpien vikojen kuten särkyneiden näyttöjen korjaamisesta, Applen korjausmonopoli olisi käytännössä näille liikkeille kuolemantuomio.

Lähde: Tivi