Tavaramerkit

M&M 21.9. 17:55

Tavaramerkkilaki uudistui - lukuisia suomalaisyrityksiä uhkaa oikeuksien menetys

Euroopan unionin tavaramerkkilaki uudistui. Muutoksen myötä jotkut suomalaisyritykset ovat vaarassa menettää niille rekisteröityjä tavaramerkkioikeuksia.

EU:n tavaramerkkilaki uudistui vuoden 2016 alusta, ja tällä on vaikutusta myös suomalaisyrityksiin.

Uudistuksen myötä lukuisat suomalaisyritykset voivat menettää niille rekisteröityjä tavaramerkkioikeuksia.

Jotta yrityksen saavat säilyttää brändisuojansa, täytyy niiden hoitaa tarvittavat toimenpiteet viimeistään 24. syyskuuta mennessä.

Suomalaisilla yrityksillä on rekisteröitynä yli 11 000 EU-tavaramerkkiä. Syyskuun 24. päivän jälkeen rekisteröintien käsittämiä tavaroita tullaan tulkitsemaan rajoitetummin, ja joissain tapauksissa rekisteröinnit eivät enää käsitä niitä tuotteita, jotka ne rekisteröitäessä käsittivät.

Muutokset koskevat sellaista osaa tavaramerkeistä, joiden hakemispäivä on aikaisempi kuin 22.6.2012.

”Aika ilmoituksen tekemiseksi on umpeutumassa. Muutokset ovat vaikutukseltaan poikkeuksellisen suuret etenkin sen vuoksi, että ne kohdistuvat jo myös lähes 20 vuotta sitten rekisteröityihin tavaramerkkeihin”, huomauttaa tiedotteessa IPR-lakimies Erkki Holmila Tavaramerkki.fi-palvelua ylläpitävästä Ipriq Oy:stä.

Muutokset koskettavat etenkin ohjelmistoteollisuutta ja vähittäiskauppaa. Muutoksen jälkeen useiden IT- ja ohjelmistoalan yritysten tavaramerkkirekisteröinnit eivät käsitä enää tietokoneohjelmistoja. Myös lukuisista kaupan alan rekisteröinneistä poistuu vähittäiskauppapalvelut tavaramerkin piiristä.

Merkin haltioilla on kuitenkin mahdollisuus pitää voimassa laajempi alkuperäinen suoja, jos ne tekevät erillisen ilmoituksen EU-tavaramerkkivirastolle.

Holmila kertoo, että muutos ei koske kaikkia EU-tavaramerkkirekisteröintejä. Oleellista on, millainen tavaraluettelo tavaramerkkirekisteröinnissä on ja milloin hakemus on tehty.

Holmila kehottaa yrityksiä selvittämään IPR-lakimiesten kanssa ovatko niiden rekisteröidyt tavaramerkkioikeudet vaarassa tulla menetetyiksi jos ilmoitusta ei tehdä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö