Laki

M&M 15.11. 10:23 päivitetty 16.11. 11:30

Uberia vastaan nostettiin ryhmäkanne – taustalla väitteet kuljettajien laittomasta toiminnasta

Petteri Paalasmaa

Kyytipalvelu Uber on joutunut vuoden mittaan vastaamaan syytöksiin, joiden mukaan palvelun kuljettajat ovat syyllistyneet seksuaalisen häirintään ja syrjintään. Nyt palvelua vastaan on nostettu ryhmäkanne.

Asianajotoimisto Wigdor LLP on nostanut kanteen kahden kantajan puolesta. Kanteen mukaan Uber ei ole informoinut yleisöä riittävästi syytöksistä, joiden mukaan kyytipalvelun kuljettajat ovat syyllistyneet seksuaaliseen häirintään, syrjintään ja pahoinpitelyihin. Asiasta kertoo TechCrunch.

Kanteen mukaan tuhannet naismatkustajat ovat joutuneet kärsimään Uber-kuljettajien laittomasta ja häiritsevästä käyttäytymisestä, kuten raiskauksista, seksuaalisesta väkivallasta, pahoinpitelyistä ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä.

Asiakirjassa esitetään Uberin laiminlyöneen riittävien kuljettajien taustatarkastuksien tekemisen. Lisäksi todetaan, että Uber ei ole valvonut tai puuttunut kuljettajiensa laittomaan ja sopimattomaan käytökseen sen jälkeen, kun he ovat aloittaneet kuljettamisen sovelluksen avulla.

Wigdor LLP:n partneri Jeanne M. Christensen lähetti TechCrunchille lausunnon koskien Uberia vastaan nostettua kannetta. Lausunnon mukaan Uberin on ilmoitettava selkeästi, kuinka monta raporttia se on saanut koskien raiskauksia, seksuaalista väkivaltaa tai sukupuoleen pohjautuvaa häirintää.

"Uberin on tehtävä dramaattisia muutoksia, ettei yksikään naismatkustaja joutuisi enää kohtaamaan tällaista harmia. Kuten on väitetty, tuore #MeToo-kampanja on paljastanut hirvittäviä tekoja, joista naismatkustajat ovat joutuneet kärsimään Uber-kyytien aikana. Uberin on nyt aika toimia oikein. Piste", Christensen viestitti.

Uberin tiedottajan mukaan yritys on vastaanottanut kanteen ja arvioi sitä parhaillaan.

"Nämä väitteet ovat merkittäviä ja otamme ne erittäin vakavasti", Uberin tiedottaja ilmoitti.

Aiemmin tänä vuonna naismatkustaja haastoi Uberin oikeuteen väitetystä raiskaustapauksesta Intiassa. Uber on ollut myös yhteydessä FBI:hin, sillä lokakuun lopussa New Yorkissa tehdystä terrori-iskusta epäilty Sayfullo Saipov paljastui Uberin kuljettajaksi.

Tuoreet tapaukset ovat synnyttäneet keskustelua ja spekulaatiota kyytipalvelun turvallisuudesta. Uberin sovellusta käyttäviä kuljettajia on maailmalla noin kaksi miljoonaa.

Juttua editoitu 16.11. klo 11.30 Uber ei palkkaa kuskeja tai ole heidän työnantajansa - kuskit ovat itsenäisiä toimijoita, jotka ajavat Uberin sovelluksen kautta.

Yritykset

22.11.2017 12:43

Solita avaa konttorin Viroon

Yritys etsii tällä hetkellä Tallinnaan erityisesti datasta, pilvipalveluista, ohjelmistokehityksestä sekä tietoturvasta kiinnostuneita kokeneita asiantuntijoita.