Unkari

M&M 17.10.2016 18:02

Unkarissa osoitettiin mieltä lehdistönvapauden puolesta

Matti Virtanen
Unkarin sanomalehtien taustavoimat näkyivät lokakuussa 2016 pakolaispolitiikkaa koskeneen kansanäänestyksen otsikoinnissa. "Ei Unkarin pakollisille kiintiöille", kirjoittaa Magyar Hirlap. "Kansanäänestys epäonnistui", uutisoi Magyar Nemzet.

Unkarilaisen median tila huolestuttaa maan oppositiota.

Viikko sitten lauantaina suljetun unkarilaisen Népszabadság-lehden toimittajat ja kannattavat kokoontuivat sunnuntaina Budapestissä osoittamaan mieltä lehdistönvapauden puolesta.

Unkarilaisen Index-uutissivuston mukaan paikalla oli useita tuhansia ihmisiä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan maan oppositio pitää lehden alasajoa poliittisena ja syyttää pääministeri Viktor Orbánin johtamaa hallitusta lehdistönvapauden polkemisesta.

"Vuoden 2018 vaalit saattavat olla ainoa mahdollisuutemme vaihtaa hallitus demokraattisilla vaaleilla", LMP-oppositiopuolueen varapuheenjohtaja Akos Hadhazy sanoi sunnuntain protestissa Bloombegin mukaan. "Sen jälkeen vallankumous on ainoa mahdollisuus."

Orbanin Fidesz-puolueen mukaan lehti lakkautettiin taloudellisten vaikeuksien takia.

Sananvapautta ja mediamarkkinoita seuraavan kansalaisjärjestö Mertek Media Monitorin edustaja Agnes Urbán kertoi toissa viikolla M&M:lle, että Népszabadságin omistajat ovat sijoittaneet lehteen huomattavia summia viimeksi kuluneen vuoden aikana ja palkanneet monia lahjakkaita nuoria toimittajia.

"Liiketoiminnan näkökulmasta ei ole järkevää sulkea sekä paperi- että verkkolehteä näin nopeasti. Tämä näyttää poliittisen sijoittajan toiminnalta. Oikea sijoittaja olisi muuttanut liiketoimintasuunnitelmaa ja leikannut kustannuksia", Urbán sanoo.

Fideszillä on valta-asemansa vuoksi tehokas keino vaikuttaa tiedotusvälineiden talouteen: valtion viestintäbudjetti ja hallitusta lähellä olevien suuryhtiöiden mainosrahat.

Lue M&M:n reportaasi Unkarin median tilasta täältä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö