Sovellukset

Samuli Känsälä 1.8. 09:36

Uusi hittisovellus innostaa myös Suomessa – näin mahdolliseen ongelmakohtaan aiotaan puuttua

Sarahah on pelkistetty sovellus, jossa voi lähettää anonyymejä tekstiviestejä toisille käyttäjille. Vastaanotettuihin viesteihin ei pysty vastaamaan.

Applen App Store -sovelluskaupan ladatuimpien sovellusten listalle ympäri maailman on ilmestynyt yllättävä tulokas, Sarahah.

Saudiarabialaisen sovelluksen kehittämiseen ei ole kerätty senttiäkään rahoitusta, kertoo Sarahahin taustaa selvittänyt Financial Times.

Sarahah on hyvin pelkistetty sovellus, jossa voi lähettää anonyymejä tekstiviestejä toisille käyttäjille. Vastaanotettuihin viesteihin ei pysty vastaamaan. Sovelluksen nimi on arabiaa ja tarkoittaa suomeksi rehellisyyttä.

Sarahah on kehittynyt kaikille avoimeksi mobiilisovellukseksi vasta hiljattain. Alun perin se aloitti viime vuonna nettipalveluna, jossa työntekijät saattoivat antaa esimiehilleen anonyymiä palautetta.

Sovelluksen isä Zain Abidin Tawfiq tajusi pian, että ihmiset olivat innostuneita vastaanottamaan rehellistä, anonyymiä palautetta työtovereiden lisäksi myös esimerkiksi ystäviltä ja perheenjäseniltä. Niinpä nettipalvelu avattiin kaikkien saatavaksi aiemmin tänä vuonna, ja sai nopeasti miljoonia käyttäjiä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Mobiilisovellus julkaistiin kesäkuussa.

Palvelu on alusta asti pyörinyt, ja pyörii edelleen, maksutta Microsoftin pilvessä, Tawfiq kertoo FT:lle.

Mobiilisovellus on levinnyt kulovalkean tavoin muun muassa nuorten suosiman Snapchat-sovelluksen kautta, kun Snapchat-julkaisuihin on pyydetty nimettömiä kommentteja Sarahahin kautta. Heinäkuun lopussa sovellusta oli ladattu App Storesta noin 4 miljoonaa kertaa ja Android-laitteillakin yli miljoona kertaa. Kovinta suosio on ollut Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Egyptissä.

Analytiikkasivusto App Annien mukaan Sarahah on ollut ladatuin sovellus ainakin 25 maassa. Suomen App Storessa Sarahah on tällä hetkellä neljänneksi ladatuin ilmaissovellus. Edellä ovat muun muassa Facebookin omistamat kestosuosikit WhatsApp ja Instagram.

Anonyymiin viestittelyyn suunniteltujen nettipalvelujen, kuten esimerkiksi Ask.fm:n, ongelmaksi ovat yleensä muodostuneet ylenpalttinen trollaus ja kiusaaminen. Sarahahissa ongelmaan aiotaan puuttua perinteisin keinoin kuten ip-osoitteita estämällä ja sensuroitavien sanojen listoilla.

Lähde: Tivi

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö