Kirjastot

M&M 23.4.2014 14:51 päivitetty 4.2.2016 10:41

Vantaalla varauksen voi nyt noutaa suljetustakin kirjastosta

Tony Rintamäki, Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut

Myyrmäen kirjaston kyljessä oleva varauslokeroautomaatti on pääkaupunkiseudun ensimmäinen.

Vantaalaisten kirjastokävijöiden kirjojen lainaaminen helpottuu entisestään, kun Myyrmäen kirjasto ottaa kokeiluun pääkaupunkiseudun ensimmäisen varauslokeroautomaatin.

Tiedotteen mukaan varatun teoksen voi noutaa lokerosta silloinkin, kun kirjasto on suljettu. Automaatti sijaitsee Myyrmäkitalon aulassa, ja sitä voi käyttää talon ollessa avoinna.

Asiakas saa varauslokeron käyttöönsä tekemällä tavallisen varauksen pääkaupunkiseudun kirjastojen verkkopalvelussa HelMet.fi:ssä. Varauksen noutokirjastoksi täytyy valita Myyrmäen kirjasto. Noutotapa ilmoitetaan kirjoittamalla lisätieto-kenttään varauslokero.

Kun varattu aineisto on saapunut, asiakas saa saapumisilmoituksen tavalliseen tapaan. Noutaessaan varaukset hän avaa lokeron kirjastokortilla ja pin-koodilla. Järjestelmä lainaa automaattisesti kaikki varaukset ja tulostaa asiakkaalle eräpäiväkuitin.

Aineistokohtaisia ikärajoja tai lainojen enimmäismäärää ei voi ohittaa varauslokeron kautta lainatessa. Automaattiin mahtuvat yhteensä 24 asiakkaan varaukset.

Vantaan kirjastopalveluiden johtajan Mikko Vainion mukaan lokeroita voisi tulevaisuudessa sijoittaa esimerkiksi nuorisotiloihin tai kauppakeskuksiin.

Osassa HelMet-kirjastoja on jo käytössä varausten itsepalvelunouto. Asiakkaat voivat hakea varauksensa varaushyllystä itse ja lainata ne automaatilla, mutta hyllyt ovat kirjastojen sisällä.

Helsingin Suomenlinnan kirjasto aloitti viime syksynä kokeilun, jossa suomenlinnalaiset pääsivät kirjastoon myös sen ollessa suljettuna.

Kirjasto tiedotti helmikuussa, että kokeilu on sujunut hyvin ja sen ansiosta kirjaston kävijämäärät ovat kasvaneet.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö