Kilpailut

Maija Tamminen 11.2.2016 15:39 päivitetty 3.3.2016 15:39

Venäjän trollit, median ahdinko ja vuorineuvosten pako Portugaliin taistelevat vuoden parhaan jutun tittelistä

Suuri Journalistipalkinto
Vuoden juttu -ehdokkaat Tuomo Pietiläinen, Jessikka Aro, Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki ja Ismo Virta.

Suuri Journalistipalkinto jaetaan tänä vuonna jo 15. kertaa. M&M jututti Vuoden juttu -sarjan finalisteja Periscopessa.

Suomen parasta journalismia etsivä Bonnier julkisti tänään torstaina Suuri Journalistipalkinto -voittajaehdokkaat. M&M tapasi Vuoden juttu -finalistit Päivälehden museolla.

Vuoden juttu -kategorian ehdokkaiksi nousivat Yle Kioskin toimittaja Jessikka Aro juttusarjallaan Venäjän trollit Suomessa, Talouselämän toimittajat Mirva Heiskanen, Ismo Virta, Pekka Lähteenmäki ja työryhmä juttusarjalla Kuoleeko media? sekä Helsingin Sanomien Tuomo Pietiläinen jutulla Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin.

Suuri Journalistipalkinto jaetaan tänä vuonna jo 15. kertaa. Palkintoraati valikoi lähes 740 ehdokkaan joukosta kolme finalistia neljään kategoriaan: Vuoden juttu, Vuoden journalisti, Vuoden journalistinen teko ja Vuoden kirja.

Media puhuu rehellisesti mediasta

Suuri Journalistipalkinto -kilpailun tuomariston puheenjohtaja, MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kertoi Päivälehden museolla palkintoraadin perustelut voittajaehdokkaiden valinnalle.

Talouselämän toimittajatiimin juttusarja Kuoleeko Media? tekee palkintoraadin mukaan asiantuntevan, rehellisen katsauksen median toimialaan ja sen haasteisiin Suomessa. Raati kuvailee juttukokonaisuutta poikkeukselliseksi: suomalaiset mediat eivät ole kovin laajasti ruotineet julkisuudessa oman toimialansa asioita ja ansioita. Periscope-lähetyksessä Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki ja Ismo Virta kertovat, miten juttu syntyi.

 

Miltä tuntuvat vaientamisyritykset?

Jessikka Aron juttusarjasta raati arvioi, että Venäjän trollit Suomessa käsittelee monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa.

Juttujen seurauksena Arosta kiinnostuivat paitsi kansainvälinen mediat myös verkkohäiriköt.

Aro kertoo M&M:n Periscope-lähetyksessä, miksi hän teki juttusarjan ja miten massiivinen häirintä ja henkilökohtaiset hiljentämisyritykset ovat vaikuttaneet häneen. Englanniksi, venäjäksi ja suomeksi julkaistun juttusarjan jälkeen Aro on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandalevittäjiä omissa maissaan.

 

Ilmiöjuttu nostatti keskustelun moraalista

Tuomo Pietiläisen jutun ansioiksi tuomaristo lukee puolestaan uuden ilmiön esiin nostamisen. Tuomariston mukaan kahden jutun kokonaisuus Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin polkaisi käyntiin vilkkaan keskustelun verotuksesta, tulonjaosta ja veropakolaisten moraalista. Lisäksi juttu vauhditti Suomen verosopimusneuvotteluja Portugalin kanssa.

Periscope-lähetyksessä Pietiläinen kertoo, miten hän havaitsi muuttoaallon ja mitä mieltä hän on suomalaisen median tilasta tällä hetkellä.

 

"Mediaa haastetaan hirveän monelta taholta"

Palkintoraadin puheenjohtajan Merja Ylä-Anttilan mukaan kaikkia vuoden 2015 finalisteja yhdistää ajankohtainen teema: miten median tekijät vastaavat median murrokseen toimituksissa, koulutuksessa ja keskusteluissa, joissa toimittajien on toimittava erilaisten valemedioiden hyökkäysten ja sosiaalisen median paineiden keskellä. Ylä-Anttila puhui M&M:lle suomalaisten median paineista Periscopessa.

 

Suuren Journalistipalkinnon voittajat julkistetaan MTV3-kanavalla lähetettävässä gaalassa tiistaina 15. maaliskuuta.

Talouselämä ja M&M ovat osa Alma Media -konsernia.