Yleisradio

Laura Kukkonen 21.9. 17:25

Yle hakee tv-uudistuksella miljoonasäästöjä - tuleeko seiskasta kaupallinen kanava?

Yle Fem ja Yle Teema yhdistyvät suunnitelmien mukaan ensi keväänä.

Yleisradio hakee miljoonien säästöjä televisiouudistuksella, kertoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps).

Ennakkoarviointiin lähtevän suunnitelman näkyvin muutos televisiotarjontaan olisi Yle Femin ja Yle Teeman yhdistäminen kanavapaikalle viisi.

Mitä tapahtuu kanavapaikalle seitsemän?

"Se liikenee aikanaan, kun ministeriö tekee siitä päätöksen. Sitten se ei enää ole Ylen asia", Kivelä kertoo M&M:lle.

Kanavat on tarkoitus yhdistää ensi kevään aikana. Vapautuvaa kanavapaikkaa voivat sen jälkeen hakea myös kaupalliset toimijat.

Kivelän mukaan muutoksen taustalla ovat säästöjen ja vapautuvien resurssien lisäksi myös toiminnan tehostamistavoitteet.

"Jos nyt katsoo päiväsaikaan Teemaa, niin siellä pyörii vain ohjelmatietoja ja samanaikaisesti radiosta tuleva musiikki soi taustalla. Sama koskee Yle Femiä. Ajatuksena on, että pitkin vuorokautta tulisi jotain ohjelmaa siltä kanavalta", Kivelä kuvailee.

Suosituimpien ohjelmien esitysaikataulut pyritään pitämään ennallaan, Kivelä vakuuttaa. Yle Femin lähettämän SVT:n ohjelman jatko on vielä auki.

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo kommentoi Ylellä, ettei muutoksella pyritä henkilöstövähennyksiin.

"Tällä uudistuksella ei ole suoraan henkilöstövaikutuksia eikä niitä tavoitella", Silvo sanoo Ylellä.

Katsojien perässä verkkoon

Muutokset vievät Ylen ohjelmatarjontaa myös entistä enemmän verkkoon. Ylen tavoitteena on vastata yleisön tarpeisiin niissä kanavissa, joita he käyttävät.

"Tavoitteena on yhtäältä se, että mennään laatu edellä. Siitä emme tingi. Toisaalta on tapahtumassa raju murros. Mitä nuorempaan ikäluokkaan mennään, sitä vähäisempää on perinteisen tv:n katselu. 20-30-vuotiaat eivät juuri katso televisiota. On todennäköistä, että 2020-luvun edetessä tv-ohjelmia katsotaan enemmän Areenan kautta kuin perinteisenä broadcastina", Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan uudistuksia on pohdittu hallintoneuvoston työvaliokunnassa ensi kerran viime keväänä.

"Toimivan johdon piirissä toki huomattavasti pidempään", Kivelä sanoo.

Suunnitelmien vastaanotto on tähän mennessä ollut pääsääntöisesti positiivista.

"Yhtä puhelua lukuun ottamatta kaikki saamani sähköpostit ja puhelut ovat olleet pelkästään positiivisia", Kivelä sanoo.

Yhdistymisenkin jälkeen Fem ja Teema säilyttäisivät itsenäiset brändinsä ja omat sisältönsä aiempaa vahvemman verkkopanostuksen lisäksi. Yle TV1 ja TV2 jatkaisivat nykyisillä kanavapaikoilla. Kolmen kanavansa lisäksi Ylellä olisi suunnitelman mukaan voimakkaasti kasvava tv-tarjonta Yle Areenassa.

Ylen hallintoneuvosto käynnistää asiasta ennakkoarvioinnin ja tekee päätöksen uudistuksesta syksyn 2016 aikana. Arvioinnissa suunnitelmasta pyydetään lausuntoja eri tahoilta. Kuka tahansa voi myös antaa kirjallisen lausunnon asiasta.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö