kommentti

Matti Virtanen 2.3. 16:16 päivitetty 2.3. 18:05

Harkimon ehdotukset uhkaavat journalismia

Karoliina Paavilainen
Matti Virtanen

Kaupallisella medialla on ihmeellinen hinku päästä riippuvaiseksi verovaroista ja poliitikkojen oikuttelusta

Kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok) työryhmä esitti keskiviikkona, että valtio tukisi MTV:n, Sanoma Oy:n ja mahdollisesti muidenkin kaupallisten mediatalojen "lineaarisia" televisiouutisia kahdeksalla miljoonalla eurolla vuodessa.

Esitys sai odotetun vastaanoton: Iloisia olivat ne, joilla on lupa odottaa veronmaksajien tukea. Tyytymättömyys oli sen sijaan päällimmäisenä tukea vaille jäävien kommenteissa. Yleisradio oli tällä kertaa hiljaa.

Avoimuuden nimissä myönnettäköön, että tämän lehden kustantaja Alma Talent Oy kuuluu Alma Media -konserniin, joka ei hyötyisi uudistuksesta senttiäkään, koska se ei harrasta lainkaan lineaarista televisiota. Tämän kommentin motiivina ei kuitenkaan ole kateus, vaan huoli riippumattoman journalismin tulevaisuudesta.

Lineaarisia eli perinteisiä televisiokanavia on Suomessa nyt reilu tusina, ja niistä ylivoimaisesti eniten katsojia keräävät Ylen, MTV:n ja Sanoman kanavat. Yle ei kuitenkaan tässä kuviossa ole avustuksen tarpeessa. Sen tunnetuimmat kanavat ovat lineaarisia, mutta eivät kaupallisia.

Harkimon raporttia käsitelleissä uutisissa ja kommenteissa on puhuttu lähinnä MTV3:n ja Sanoman Nelonen-kanavan televisiouutisista, mutta Harkimon raportti "Moniarvoinen uutistoiminta vaatii tekoja" sisältää myös ajankohtaisohjelmien tukemisen.

"Uutis- ja ajankohtaisohjelmistoiksi on käsitetty säännölliset uutislähetykset, säännölliset poliittiset, yhteiskunnalliset ja muut ajankohtaisia aiheita käsittelevät makasiinit, keskusteluohjelmat ja aamutelevisiolähetykset. Uutis- ja ajankohtaissisältöihin luetaan myös yksittäiset ajankohtaisia poliittisia, yhteiskunnallisia asioita käsittelevät ohjelmat. Näitä voivat olla muun muassa vaalikeskustelut- ja tentit", raportti määrittelee.

Tästä löytyy toinen syy arvostella raporttia: Harkimo on itse muiden töidensä ohessa tehnyt menestyneitä ajankohtaisohjelmia MTV3-kanavalla. Jos olisimme tiukkoja jääviyksien kanssa, koko raportin uskottavuus romahtaisi tähän yksityiskohtaan. Mutta Suomessa ei juuri piitata sidonnaisuuksista.

Ylen ympärillä viime kuukausina pyörinyt kohu on osoittanut, että poliitikot voivat kokea houkutusta ohjailla uutis- ja ajankohtaisohjelmia silloin kun he ovat itse päättämässä ohjelmien rahoituksesta.

Kaupallisen median puolella on ollut vaikeuksia ymmärtää Ylen paineita. Ymmärryksen puutteesta kielii sekin, että nyt joillakin on hinku päästä riippuvaiseksi poliitikkojen oikuttelusta, samanlaiseen loukkuun johon Yle on juuttunut.

Kaupallisen median soisi keskittyvän puremaan veronmaksajan taskuun tunkeutuvaa valtion kättä. Ruokkivan käden pureminen on paljon hankalampaa.

Sitä paitsi lineaarisen television tukeminen on kamppailua tuulimyllyjä vastaan: ihmisen evoluutio ja teknologian murros näyttävät vievän kohti uutis- ja ajankohtaisjournalismin digitaalista mobiilijakelua. Sinne keskittyminen lienee pitkällä aikavälillä kannattavampaa kuin Ylen uutisten ja A-studion kanssa kilpaileminen.

Jos Harkimon työryhmän logiikalla pohdittaisiin sanomalehdistön tukemista, niin iltapäivälehdille pitäisi jakaa veronmaksajien rahaa kiitokseksi siitä, että ne jatkavat paperilehtien painamista senkin jälkeen kun melkein kaikki lukijat ovat siirtyneet mobiiliin. Tämän suuntainen ehdotus lienee odotettavissa ensi vuosikymmenen alkupuolella.

 

P.S. Hallitus julkisti tänään lakiesityksen, jolla Yleisradio otetaan entistä tiukemmin poliittiseen valvontaan vahvistamalla hallintoneuvostoa ja heikentämällä ulkopuolisista koostuvan hallituksen roolia. Onko jollekin vielä epäselvää, mistä on kysymys? (Lisätty kello 18:02)

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.