Kommentti

Olli Harma 10.1. 11:35 päivitetty 10.1. 11:50

Kestääkö huonekalu pidempään kuin avioliitto?

Karoliina Paavilainen
Olli Harma on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Suomalaisilla on yhä opittavaa Ikealta.

Ikean mainonta on usein oivaltavaa. Yksi mieleenpainuva tv-spotti on herättänyt jälleen kuhinaa M&M:n nettisivuilla.

Joka toinen viikko -niminen video ansaitsee useamman katselun.

Spotti on malliesimerkki Ikean kyvystä tilata hyvää mainontaa, ja ruotsalaistoimistojen kyvystä sitä suunnitella.

Videossa näytetään vanhemmalta toiselle palloteltavan lapsen arkea. Se ei yllätä, että Ikean huonekalut ovat avioerolapsen maailmassa yksi harvoista pysyvistä asioista. Uskallus ylipäätään kuvata vaikeaa aihetta sen sijaan yllättää - etenkin kun toteutus on karu, Ikean värikästä sisustusta ja lapsen sympaattisia rutiineja lukuunottamatta.

Mutta hei, joskus elämä on.

Tekopyhyys vaanii kulman takana

Jos brändi haluaa olla läsnä asiakkaidensa arjessa, sen tulee olla mukana myös niissä hevimmissä hetkissä, eikä vain esittää kiiltokuvatodellisuutta.

Tässä olisi iso oppi suomalaisillekin mainostajille, jotka ovat näinä halpuutuksen vuosina melkein kokonaan unohtaneet aidot tunteet ja tarinallisuuden.

Ristiriitaisissa aiheissa tekopyhyys vaanii toki kulman takana, mutta sen väistämisessä auttaa lakoninen tyyli ja tosiasioissa pitäytyminen. Onhan se valitettavaa mutta totta, että moni raskas huonekalu kestää pidempään kuin keskimääräinen avioliitto, siis yli kymmenen vuotta.

Adweek kirjoitti jo vuosi sitten, että yhä useampi iso mainostaja on tarttunut hankaliin aiheisiin; brändeiltä kun odotetaan entistä enemmän osallisuutta kuluttajan elämässä.

Kyse ei ole pelkästään tunteista vaan myös numeroista.

Ikea kertoi joulukuussa Suomen liikevaihtonsa kasvaneen 4,1 prosenttia alkuvuonna. Maailmanlaajuisesti ketjun liikevaihto on pysynyt kasvussa läpi finanssikriisin ja eurotaantuman.

Osansa voittokulussa on oivaltavalla, ihmisten arkisiin haasteisiin pureutuvalla mainonnalla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö